Hoppa till huvudinnehåll

"Efter den här våren känns det mindre säkert i Istanbul"

Eeva Lehto är utbytesstuderande i Istanbul.
Eeva Lehto är utbytesstuderande i Istanbul och anser att de återkommande terrordåden ger en otrygg känsla. Eeva Lehto är utbytesstuderande i Istanbul. Bild: Eeva Lehto eeva lehto

Eeva Lehto har varit utbytesstuderande i Istanbul sedan september. Det har skett flera blodiga terrordåd i Turkiet det här året och trots att Lehto känt sig trygg i Istanbul har attackerna fått henne att tänka till.

- Efter den här våren känns det mindre säkert men jag tänker ändå att trafiken är den största säkerhetsrisken här. Det är ändå klart att sådana här skeenden chockerar och jag känner mig inte så bekväm med att åka i metron nu eller besöka turistsevärdheter, säger Lehto.

Hon berättar att terrorn är ett ofta återkommande samtalsämne bland lokalbefolkningen.

- Turkarna frågar mig ofta hur jag har vågat komma hit från Finland då det finns terrorister här. Å andra sidan säger mina lokala vänner att de inte tänker låta rädslan styra deras liv utan vill fortsätta leva normalt.

Då Lehto flyttade till Turkiet i höstas utfärdade flera ambassader varningar för att resa till landet. Lehtos familj bad henne också fundera ännu en gång innan hon åkte.

- Jag åkte till sist ändå för jag tänkte att det är större risk att något händer i vardagen någon annanstans.

Hoppas kunna resa tillbaka

Att tisdagens dåd riktade sig just mot flygplatsen i miljonstaden Istanbul känns en aning mer skrämmande än de tidigare dåden enligt Lehto.

- Det känns kanske lite annorlunda eftersom jag själv just är på väg härifrån och har funderat vilken dag jag ska åka. Jag kunde ju själv ha varit där på väg till Finland då det hände.

Hon kommer att återvända till Finland senare i sommar men hoppas ändå kunna resa tillbaka till Turkiet i framtiden.

- Jag har många vänner och kontakter här nu. Man känner sig säkert oroligast just innan man åker iväg till ett ställe där man vet att det händer sådana här chockerande saker, men jag tror nog att jag kan återvända.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes