Hoppa till huvudinnehåll

Fiasko för diamantförsäljning i London

Världens största oslipade diamant Lesedi La Rona.
Lesedi La Rona utställd i New York tidigare i år. Världens största oslipade diamant Lesedi La Rona. Bild: EPA/JUSTIN LANE lesedi la rona,diamant,ädelstenar

Intresset för världens största oslipade diamant Lesedi La Rona var svalt när den gick under klubban i London på onsdagen. 61 miljoner dollar var inte ett tillräckligt högt bud för säljaren.

Före budgivningen på auktionshuset Sotheby’s hade jättediamanten Lesedi La Rona värderats till 70 miljoner dollar.

Ingen av budgivarna ville ändå gå över 61 miljoner. Därför valde ägaren, gruvbolaget Lucara Diamond, att inte sälja diamanten.

De senaste månaderna har Lesedi La Rona ändå varit föremål för stor beundran från många håll, enligt Sotheby’s juvelförsäljningschef David Bennett.

– Tyvärr såldes inte Lesedi La Rona men den kommer gå till historien som en av de mest fantastiska ädelstenarna i historien, sa Bennett efter att den 15 minuter långa auktionen avslutats.

Diamanten Lesedi La Rona.
Diamanten Lesedi La Rona. Bild: EPA/JUSTIN LANE lesedi la rona,diamant,ädelstenar

Lesedi La Rona väger 1 109 karat och är den största rådiamanten som hittats på över hundra år. Den tennisbollsstora stenen mäter 6,64x5,5x4,2 centimeter och väger 222 gram.

Diamantfyndet gjordes i Botswana i november förra året. Namnet Lesedi La Rona betyder ”vårt ljus” på tswana som pratas i Botswana.

Säljaren: Hoppas den inte slipas

Auktionen var på ett sätt unik eftersom diamanterna ofta slipas innan de går under auktionsklubban. Lucara Diamonds chef, William Lamb, hoppas ändå att diamantens framtida köpare inte väljer att slipa diamanten.

– Stenen har så många unika egenskaper, så jag tycker inte att man ska slipa den. Kanske någon hittar en större sten någon gång och då är möjligheterna fler. Om stenen var min och jag hade all makt skulle jag behålla den i sin fantastiska form och lämna den oslipad, säger Lamb.

Tidigare i år sålde Lucara Diamond världens tredje största diamant, The Constellation, för över 56 miljoner euro. Stenen hittades för övrigt i samma gruva som Lesedi La Rona.

Den absolut största diamanten som någonsin hittats är Cullinandiamanten från 1905. Den var över 3 106 karat men delades senare upp i nio delar för att användas i de brittiska kronjuvelerna. Det största stycket från Cullinandiamanten är Cullinan I, också kallad den Stora Afrikastjärnan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes