Hoppa till huvudinnehåll

Helikopterpatienter drabbas om flygledningen skärs ner

Ambulanshelikopter på Åland
Läkarhelikoptern är livsviktig. Ambulanshelikopter på Åland Bild: Yle/Linus Hoffman ålands hälso- och sjukvård

Statsrådets planer på att skära ner på flygledningen i Åbo skulle påverka både räddningshelikoptern och läkarhelikoptern.

Läkarhelikoptern transporterar läkare och akutvårdspersonal till hjälpbehövande, men den måste ha en färdplan för alla uppdrag. Om flygledningen flyttar från Åbo måste helikoptern istället få klartecken från den regionala flygledningen i Tammerfors, och det innebär att alla flygningar skulle fördröjas.

- Vi har ett avtal med Åbo flygledningstorn, där vi snabbt kan anropa dem och åka iväg på uppdrag inom fyra minuter, säger verkställande direktör Kenneth Krogius vid Skärgårdshavets Helikoptertjänst. Om flygledningen nattetid läggs ner skulle det istället för fyra minuter ta tio minuter innan vi kommer iväg.

Flera tusen helikopteruppdrag varje år

Skärgårdshavets Helikoptertjänst sköter läkarhelikopterverksamheten i södra Finland för Finnhems och sjukvårdsdistrikten. Läkarhelikoptern vid Åbobasen betjänar hela Egentliga Finland. Basen tar i genomsnitt emot sex larm om dygnet, sammanlagt cirka 2 150 om året.

Flygtiden till patienter i Åbo är i medeltal 10-15 minuter, så en sex minuters fördröjning i starten är enligt Krogius en avsevärd försämring.

- Patienterna får vänta ganska mycket längre på att läkaren kommer och hjälper, säger Krogius, så vi är oroliga över planerna.

Krogius hoppas på att Inrikesministeriet ser till att det finns en fungerande flygledning, för Skärgårdshavets Helikoptertjänst har från sina tre baser närmare 9 000 uppdrag per år.

Det dröjer antagligen en tid innan det blir verklighet av planerna på att dra in flygledningen i Åbo nattetid, så det finns tid att diskutera saken ännu, konstaterar Krogius.

Också räddningshelikoptern påverkas

Förutom läkarhelikoptern skulle också räddningshelikoptern påverkas, och bland annat Egentliga Finlands landskapsstyrelse har tagit ställning till statsrådets planer på att skära ner på flygledningen i Åbo. Man kan inte låta skärgårdsbors hälsa stå på spel, säger styrelsen i ett utlåtande.

Utan en flygledning i Åbo skulle Gränsbevakningens räddningshelikopter i dåligt väder inte kunna rycka ut från Åbo, utan helikoptern skulle komma från Helsingfors.

Flygtiden mellan Åbo och Helsingfors är uppskattningsvis 45-50 minuter, vilket innebär att flygtiden till en hjälpbehövande i skärgården i värsta fall blir tre till fyra gånger längre.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland