Hoppa till huvudinnehåll

Heroin skördar allt fler offer i USA

Blommor och andra föremål som placerats utanför filmbolaget Paramount Pictures i Los Angeles till minne av  skådespelaren Cory Monteith som dog av en överdos.
Blommor och andra föremål som placerats utanför filmbolaget Paramount Pictures i Los Angeles till minne av skådespelaren Cory Monteith som dog av en överdos. Blommor och andra föremål som placerats utanför filmbolaget Paramount Pictures i Los Angeles till minne av skådespelaren Cory Monteith som dog av en överdos. Bild: EPA/PAUL BUCK heroin,narkotika,Dödsfall,skådespelare,Glee

Heroin och smärtstillande mediciner dödar allt fler i USA, visar en ny rapport från Drug Enforcement Agency (DEA) som bekämpar narkotikarelaterad brottslighet i USA.

Antalet dödsfall till följd överdoser av heroin mer än tredubblades mellan åren 2010 och 2014, visar rapporten.

Samtidigt nästan fördubblades antalet dödsfall orsakade av smärtstillande medel som innehåller opioider.

Knark dödar fler än trafiken

Överdoser kräver numera fler dödsoffer i USA än trafikolyckor. Mer än 16 000 personer dog år 2014 av missbruk av heroin eller läkemedel som innehåller opioider.

En känd person som nyligen dog av en överdos är artisten Prince. Han använde läkemedlet Fentanyl som innehåller opioider. Fentanyl uppges vara 50 starkare än heroin och 100 gånger starkare än morfin.

Användningen av heroin och opioider är kopplade till varandra. Den som blivit beroende av mediciner som innehåller opioider kan fastna i ett heroinmissbruk om personer inte längre har tillgång till läkemedlet.

En miljon använder heroin

Den amerikanska regeringen har bett kongressen om 1,1 miljarder dollar för att finansiera behandlingsprogram runt om i landet.

Enligt en FN-rapport fanns det en miljon heroinanvändare i USA år 2014. Antalet användare har trefaldigats sedan 2003 och antalet heroinrelaterade dödsfall har femfaldigats i USA sedan år 2000.

Det växande heroinproblemet beror enligt FN bland annat på att det heroin som når USA har blivit billigare.

En annan orsak är att smärtstillande läkemedel numera tillverkas så att det ska vara svårare att krossa tabletterna och injicera ämnet i blodet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes