Hoppa till huvudinnehåll

Island–England mest sedda EM-matchen hittills i Finland

Många finländare bevittnade dessa glädjerop. Isländska fotbollspelare i blå-röd-vita tröjor vrålar av glädje pp fotbollstadium Stade de Nice efter att de vunnit matchen mot England 2-1. Bild: EPA/Tibor Illyes Europamästerskapet i fotboll 2016,fotboll,Frankrike,Island,Isländska fotbollsförbundet

På Island var det uppskattningsvis bara några hundra TV-tittare som valde ett annat program än måndagens EM-match mellan Island och England. Nästan lika populär var matchen i Finland.

Enligt uppgifter kollade 99,8 % av dem som på måndagskvällen tittade på TV i Island på EM-matchen mellan Island och England. Också i Finland hade matchen många tittare, de facto mera än någon annan match i EM så här långt.

Från Finnpanel, som mäter finländarnas TV-användning, berättas att matchen mellan Island och England som visades på TV2 som bäst samlade ungefär 80 % av TV-tittarna just då. Det var alldeles i slutet av matchen som uppskattningsvis 80 % av alla som tittade på TV valde att titta på matchen. Den återstående femtedelen tittade således på något annat program. Dock är det på sin plats att påminna att matchen som lägst hade ungefär 48 % av TV-tittarna. Till dessa siffror räknas inte de som följde matchen på Yle Arenan.

Procenttalen ger vid handen att matchen i genomsnitt samlade ungefär 800 000 tittare i Finland. Den näst mest tittade matchen gick mellan Sverige och Belgien på onsdag för en vecka sedan med i genomsnitt 516 000 TV-tittare.

Gruppspelsmatchen mellan Island och Österrike som sändes på Yle Fem på onsdag för en vecka sedan hade däremot i genomsnitt bara 104 000 tittare.

I TV-tittarundersökningen deltar 1 100 slumpmässigt valda hushåll, vilka representerar TV-hushållen i Finland. Alla fyra år fyllda familjemedlemmar deltar i undersökningen, det vill säga sammanlagt 2 300 deltagare. Med andra ord vet ingen om just DU tittat på ett givet program. Det är fråga om uppskattningar med felmarginaler.

 • Lysande start i Dubai – Kontinen lätt vidare

  Vann den första matchen i två raka set.

  Henri Kontinen och John Peers hade inga problem att ha sig vidare till den andra omgången i ATP-turneringen i Dubai. Kontinen och Peer slog ut Omar Alawadhi och Amirvala Madanchi i två raka set.

 • Stort intresse för Fastlaskiainen 2017

  Hittills har 28 föreningar anmält sig till tävlingen.

  På fastlagstisdagen är det återigen dags för Studentkårernas traditionella jippo Fastlaskiainen i Vårdbergsparken i Åbo. Yle Åboland inleder uppsnacket inför Fastlaskiainen 2017 med direktsänd radio på tisdag förmiddag klockan 11:30 i Yle Vega Åboland.

 • Fem filurer firar Fallåkers 45-årsjubileum

  Fallåker firar 45 års jubileum med Fem Filurer.

  Fallåker teater i Esbo fyller 45 år och det ska firas med pjäsen Fem filurer. I rollerna ses representanter från det gamla gardet.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Sport