Hoppa till huvudinnehåll

Island–England mest sedda EM-matchen hittills i Finland

Isländska fotbollspelare i blå-röd-vita tröjor vrålar av glädje pp fotbollstadium Stade de Nice efter att de vunnit matchen mot England 2-1.
Många finländare bevittnade dessa glädjerop. Isländska fotbollspelare i blå-röd-vita tröjor vrålar av glädje pp fotbollstadium Stade de Nice efter att de vunnit matchen mot England 2-1. Bild: EPA/Tibor Illyes Island,Europamästerskapet i fotboll 2016,fotboll,Knattspyrnusamband Íslands,Frankrike

På Island var det uppskattningsvis bara några hundra TV-tittare som valde ett annat program än måndagens EM-match mellan Island och England. Nästan lika populär var matchen i Finland.

Enligt uppgifter kollade 99,8 % av dem som på måndagskvällen tittade på TV i Island på EM-matchen mellan Island och England. Också i Finland hade matchen många tittare, de facto mera än någon annan match i EM så här långt.

Från Finnpanel, som mäter finländarnas TV-användning, berättas att matchen mellan Island och England som visades på TV2 som bäst samlade ungefär 80 % av TV-tittarna just då. Det var alldeles i slutet av matchen som uppskattningsvis 80 % av alla som tittade på TV valde att titta på matchen. Den återstående femtedelen tittade således på något annat program. Dock är det på sin plats att påminna att matchen som lägst hade ungefär 48 % av TV-tittarna. Till dessa siffror räknas inte de som följde matchen på Yle Arenan.

Procenttalen ger vid handen att matchen i genomsnitt samlade ungefär 800 000 tittare i Finland. Den näst mest tittade matchen gick mellan Sverige och Belgien på onsdag för en vecka sedan med i genomsnitt 516 000 TV-tittare.

Gruppspelsmatchen mellan Island och Österrike som sändes på Yle Fem på onsdag för en vecka sedan hade däremot i genomsnitt bara 104 000 tittare.

I TV-tittarundersökningen deltar 1 100 slumpmässigt valda hushåll, vilka representerar TV-hushållen i Finland. Alla fyra år fyllda familjemedlemmar deltar i undersökningen, det vill säga sammanlagt 2 300 deltagare. Med andra ord vet ingen om just DU tittat på ett givet program. Det är fråga om uppskattningar med felmarginaler.

 • Rakel åker med dina barn då du inte vågar

  Borgbackens attraktionsfaddrar trivs på jobbet.

  Attraktionsfaddrarna på Borgbacken följer med barn i sådana attraktioner som man kan åka ensam i om man är tillräckligt lång, och barnet är lite för kort och vill ha någon med sig.

 • Polens president stoppar kritiserade lagförslag

  Lagförslagen har fått tusentals polacker att protestera.

  Polens president Andrzej Duda kommer att lägga in veto mot två lagförslag som har kritiserats för att urholka landets rättssystem. Lagförslagen har fått tiotusentals polacker att protestera.

 • Valvira: Läkare skriver ut onödigt mycket Panacod

  Läkarna litar i allmänhet på sina patienter.

  Tillstånds- och tillsynsverket Valvira varnar för att en del läkare alltför lättvindigt skriver ut starka värkmediciner. Medicinalrådet Liisa Tolppila vid Valvira säger att polisen och apoteken brukar tipsa verket om misstänkta recept.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport