Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten kan få läkarhelikopter

En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund.
Arkivbild. En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund. Bild: Bild: Finnhems helikoptrar,finnhems

Nu går en rad sjukvårdsdistrikt ihop för att få en läkarhelikopter till Österbotten. Helikoptern skulle placeras i Seinäjoki.

Det är sjukvårdsdistrikten som hör Tammerfors universitetssjukhus som lämnat in en ansökan om att få en läkarhelikopter till Österbotten. Ansökan har lämnats in till Social- och hälsovårdsministeriet och till organisationen Finnhems som ansvarar för läkarhelikopterverksamheten i Finland.

Om en läkarhelikopter placeras i Seinäjoki skulle man kunna trygga tillgången på akutläkarvård i Österbotten. Österbotten är i dagsläget en vit fläck på kartan vad gäller läkarhelikoptrar. Österbotten har saknat läkarhelikopter sedan 2010 då Petes verksamhet avslutades.

De som lämnat in ansökan om att få en läkarhelikopter till Österbotten är sjukvårdsdistrikten i Birkaland, Egentliga Tavastland och Södra Österbotten.

- Det här är bra. En helikopter i Seinäjoki skulle betjäna hela Österbotten, säger Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Betyder en helikopter i Seinäjoki att ett eventuellt helikoptersamarbete med Umeå skrinläggs?

- Nej, helikoptrarna skulle i så fall komplettera varandra, säger Honga.

Det är numera universitetscentralsjukhusen som ansvarar för läkarhelikoptrarna och verksamheten finansieras med statliga pengar. Tammerfors universitetscentralsjukhus skulle ansvara för helikoptern i Seinäjoki. Frågan om en helikopter i Seinäjoki avgörs under budgetförhandlingarna i höst.

Positivt besked

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) säger att ansökan om en läkarhelikopter till Österbotten är ett positivt besked.

- Den österbottniska kustremsan har varit en vit fläck på räddninghelikopterkartan. Jag och många andra har lyft fram detta i både skriftliga spörsmål och i många diskussioner, säger Joakim Strand.

Att en helikopter placeras i Seinäjoki omöjligör inte heller ett samarbete med Umeå.

- Det är en styrka om vi har både Umeå- och Seinäjokikortet. Själv skulle jag naturligtvis helst se att Vasa centralsjukhus blir en så stark aktör att helikoptern landar där, säger Strand.

Helikopter ersätter inte fulljour

Framför allt med tanke på skärgården är en räddningshelikopter mycket viktigt för Österbotten. Men räddninghelikopter kan inte ersätta fulljour på Vasa centralsjukhus.

- Det är livsviktigt att Vasa centralsjukhus får status som fulljoursjukhus, säger Strand.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Göran Honga 29.6.2016 kl 13.22.
Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Joakim Strand 29.6 kl. 16.40

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten