Hoppa till huvudinnehåll

Radiohuset frågar: Är det okej att dricka i barns närvaro?

Skål!
Skål! Bild: EPA/ARMIN WEIGEL terrass

Hur ska man tänka när man dricker alkohol i närheten av barn? Är det nolltolerans som gäller eller är det okej med "ett glas vin till maten"?

- Man kan börja med att tänka att om man dricker två glas skumvin så börjar det synas på de flesta vuxna på ett eller annat sätt, och där ska man stanna upp och analysera sig själv, säger Pia Sundell som är verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen.

- Man kan också följa med sina barn för barn signalerar väldigt snabbt och tydligt vad dom tycker och tänker om den egna förälderns drickande, och det ska man vara mycket alert på, fortsätter Sundell.

Hitta sin egen gräns

Sundell säger också att man ska komma ihåg att även en liten berusning kan vara väldigt skrämmande för ett barn. Men man behöver inte heller kasta sig från den ena ytterligheten till den andra, där den ena ytterligheten är att man är kraftigt berusad och den andra är att man avhåller sig totalt av rädsla för att skada sitt barn.

- Det allra viktigaste är att man kan dricka så att man ändå själv har full kontroll, säger Sundell. Jag tycker inte att det är farligt att dricka en lonkero, ta ett glas skumvin eller dricka vin med maten, men man ska inte heller uppträda berusad inför sina barn. Men var den gränsen går måste varje vuxen hitta själv.

Vad tycker du?

Radiohuset vill veta vad du anser om alkoholkonsumtion i närheten av barn - var går gränsen för vad som är okej eller inte okej? Svara anonymt här under.
Ämnet diskuteras också i Radiohusets sändning på torsdag 30.6.2016 mellan kl. 14.03-17.00 i Radio Vega.

Vad anser du om att dricka alkohol då barn är närvarande?

 • Spanien vann iberiskt EM-derby

  Spanien fick en strålande start på fotbolls-EM.

  Spanien fick en strålande start på fotbolls-EM i Nederländerna. Det iberiska derbyt mot Portugal i Doetinchem slutade 2-0 efter att spanjorskorna avgjort matchen redan i den första halvleken.

 • Frisk luft lockar till utomhusyoga

  Det är populärt att gå på sommargympa utomhus.

  Känn vinden i håret, solstrålarna i ansiktet eller regndropparna i nacken. I sommar kan du gå på gratis utomhusgympa i Borgå nästan varje dag.

 • Forskare om Trumps extra möte med Putin: Väldigt konstigt

  "Trump synbarligen omedveten om politiska normer."

  Att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin förde ett längre samtal med varandra utan att någondera parten informerade om det är både ovanligt och väldigt konstigt, säger forskaren Oscar Winberg.

 • Åtal för styckmordet i Jakobstad dröjer

  Tiden för väckande av åtal har förlängts till sista augusti.

  Styckmordet i Jakobstad går till åtalsprövning först på torsdag. Förra veckan meddelade polisen att det skulle ske då men något drog ut på tiden. Samtidigt har tiden för väckande av åtal förlängts till den sista augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.