Hoppa till huvudinnehåll

Radiohuset frågar: Är det okej att dricka i barns närvaro?

Skål!
Skål! Bild: EPA/ARMIN WEIGEL alkohol,bar,radar,terrass,uteservering,öl

Hur ska man tänka när man dricker alkohol i närheten av barn? Är det nolltolerans som gäller eller är det okej med "ett glas vin till maten"?

- Man kan börja med att tänka att om man dricker två glas skumvin så börjar det synas på de flesta vuxna på ett eller annat sätt, och där ska man stanna upp och analysera sig själv, säger Pia Sundell som är verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen.

- Man kan också följa med sina barn för barn signalerar väldigt snabbt och tydligt vad dom tycker och tänker om den egna förälderns drickande, och det ska man vara mycket alert på, fortsätter Sundell.

Hitta sin egen gräns

Sundell säger också att man ska komma ihåg att även en liten berusning kan vara väldigt skrämmande för ett barn. Men man behöver inte heller kasta sig från den ena ytterligheten till den andra, där den ena ytterligheten är att man är kraftigt berusad och den andra är att man avhåller sig totalt av rädsla för att skada sitt barn.

- Det allra viktigaste är att man kan dricka så att man ändå själv har full kontroll, säger Sundell. Jag tycker inte att det är farligt att dricka en lonkero, ta ett glas skumvin eller dricka vin med maten, men man ska inte heller uppträda berusad inför sina barn. Men var den gränsen går måste varje vuxen hitta själv.

Vad tycker du?

Radiohuset vill veta vad du anser om alkoholkonsumtion i närheten av barn - var går gränsen för vad som är okej eller inte okej? Svara anonymt här under.
Ämnet diskuteras också i Radiohusets sändning på torsdag 30.6.2016 mellan kl. 14.03-17.00 i Radio Vega.

Vad anser du om att dricka alkohol då barn är närvarande?

 • Juha Sipilä

  HS: Centerns stöd dalar – snart tillbaka där det var för fem år sedan

  Med Sipilä vid rodret har stödet gått både upp och ner.

  Statsministerpartiet Centern visar en sjunkande trend i sina understödssiffror och närmar sig nivån partiet låg på år 2012 innan Juha Sipilä tog över och stödet för partiet började ta fart, enligt en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra.

 • Elviss Krastins, Markus Kaurto och Antti Ropponen blockar.

  Viktig seger för Finland – nu nära VM

  ”Vi har en fantastisk möjlighet”.

  Finlands volleybollandslag tog ett stort steg närmare VM då man besegrade Spanien med 3–1 i set. Laget har nu allt i egna händer inför den sista kvalmatchen mot Tjeckien.

 • Passagerare väntar på att få checka in på British Airways-flyg.

  BBC: British Airways flyg avgår nästan som normalt på söndagen

  It-problem orsakade kaos på Londons flygplatser på lördagen.

  Kaoset vid Londons flygplatser väntas lugna ner sig på söndagen. British Airways uppger att de försöker återgå till en ”närapå normal tidtabell” vid flygplatsen Gatwick och få majoriteten av tjänsterna vid Heathrow att fungera, skriver BBC.

 • Rockmusikern Gregg Allman avled den 27 maj 2017.

  Rock- och bluessångaren Gregg Allman är död

  Allman blev 69 år gammal.

  Den amerikanska rock- och bluessångaren Gregg Allmann är död. Hans själfulla stämma gjorde bandet The Allman Brothers ett av de största rockbanden under 1970-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle