Hoppa till huvudinnehåll

Ruinerna efter VR:s magasin kan rivas

Ruinerna av VR:s magasin.
De gamla väggarna som står kvar måste stödas och innehåller giftiga ämnen. Ruinerna av VR:s magasin. Bild: Yle/ Karin Filén ruin

Fastighetskontoret vill nu att man ska riva det som finns kvar av de gamla byggnaderna i rödtegel för att ge plats åt en park.

Fastighetskontoret föreslår ändå att man ska spara något som kan vara ett monument över magasinen och som kan implementeras i en park som ska anläggas där.

Vad man skulle spara är oklart - man kan inte spara en hel vägg, för det finns gifter i materialet och det har dessutom blivit skört av tidens tand.

Mjölkörter (rallarrosor) framför ruinerna av VR:s magasin.
Rallarrosor, alltså mjölkört, trivs vid de gamla järnvägsmagasinen. Mjölkörter (rallarrosor) framför ruinerna av VR:s magasin. Bild: Yle/ Karin Filén mjölkört

I maj för tio år sen brann VR:s gamla magasin i rödtegel. Man hade då haft planer på att riva norra delarna av dem för att ge plats åt Musikhuset, men branden gjorde att så gott som allt förstördes och revs. Sedan dess har där stått ett par väggar kvar.

På torsdag kväll behandlar fastighetsnämnden frågan om framtiden för VR:s magasinruiner.

Läs mera:

De gamla magasinen i Helsingfors brändes ner i stället för att bevaras

När Musikhuset i Helsingfors planerades väcktes frågan vad man skulle göra med järnvägens gamla rödtegelmagasin framför Riksdagshuset. I maj 2006 brann magasinen ned, och nu är Musikhuset färdigt.