Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä-regeringens år med vårdreformen - så har det gått

Vårdpersonal på sjukhus.
Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

Vårdreformen är här igen. Året i ett nötskal: regeringsprogram och regeringskris. Framsteg och sedan flera steg bakåt. Arbetsgrupper och utredningar. I dag offentliggör regeringen lagutkasten till förnyelserna. Här är Sipilä-regeringens år med vårdreformen hittills.

5/2015: Regeringsprogrammet: Vårdreformen genomförs med en trestegsmodell. Högst 19 självstyrelseområden.

8/2015: Projektchef Pöystis utredningsgrupp kommer med sina förslag.

11/2015: Regeringskris. Det blir 18 landskap och 15 vårdområden i vårdreformen. Regeringens riktlinjer: kunden kan välja service av offentlig, privat eller tredje sektorns producent.

3/2016: Professor Brommels utredningsgrupps mellanrapport om valfrihet.

4/2016: Kohandeln om 18 landskap och 15 social- och hälsovårdsområden avslutas. Regeringen beslutar att den service som ingår i valfrihetens krets måste bolagiseras. Beslutet, som på ett radikalt sätt förändrar vårdreformen, har inte tjänstemannaberetts.

5/2016: Professor Brommels slutrapport om valfrihet.

6/2016: Lagen om ordnandet av social- och hälsovården, den anknytande lagen om finansiering, lagen om införandet av lagen om ordnandet av social- och socialhälsovården och en rad andra lagar blir offentliga.

Tiina Merikanto, Yle uutiset / Linn Karlsson