Hoppa till huvudinnehåll

Ut i jordgubbslandet, marsch!

Jordgubbar.
En del jordgubbar mognar ännu. Jordgubbar. Bild: Yle/Sofia Strömgård jordgubbe,uljaan tila,Askola

I år är jordgubbarna aningen mindre än vanligt, men ändå söta och goda. Just nu lönar det sig att plocka och frysa ner de röda gubbarna, säger jordgubbsodlare Anne Uljas i Askola.

Fastän klockan bara är sju på morgonen är redan flera jordgubbsplockare i farten. Jordgubbslandet ser enormt ut men plockarna rör sig i rask takt i sidled medan lådorna fylls av stora röda gubbar.

Jordgubbsodling.
Jordgubbsplockarna är tidigt i farten. Jordgubbsodling. Bild: Yle/Sofia Strömgård jordgubbsland,jordgubbe

Anne Uljas, ägare till Uljaan tila i Askola, berättar att jordgubbssäsongen har börjat någorlunda bra, men det blir inte någon rekordskörd på grund av den kalla vintern. För att klara av de låga temperaturerna hade jordgubbsplantorna behövt ett snötäcke.

– Det finns nog bär men dom är mindre än vanligt i år.

Första bären mognade den 10 juni, men det finns fortfarande jordgubbskart i landet som väntar på att mogna.

– Jag kommer inte ihåg att jag någonsin skulle ha plockat jordgubbar så tidigt som den 10 juni.

Frys ner bären nu

Det varma vädret i maj gav en rejäl skjuts åt gubbarna, men värmeböljan var inte bra för skörden.

– Jordgubbar gillar halvmulet väder kring tjugo grader och lämpligt med regn, säger Uljas.

Jordgubbar.
Nu är bären mogna och söta. Jordgubbar. Bild: Yle/Sofia Strömgård jordgubbsland

Just nu lönar det sig att frysa ner jordgubbarna om man planerar det. Man kan aldrig veta hurudant vädret blir och om man vill frysa ner bär av prima kvalitet ska man göra det nu. För mycket sol eller regn är inte bra för gubbarna.

- Jordgubbarna är söta i år, säger Anne Uljas.

I jordgubbslandet kan man hitta jordgubbar av olika sorter. Polka som är den mest odlade sorten hos Uljas, men också Bounty, Honey, Rumba , Frida och Jonsock.

– På Jonsock kan man koka en ypperlig sylt, eftersom den är lite syrlig.

Självplock ökar

Självplock blir alltmer populärt på Uljaan tila, och allt fler människor vill komma till jordgubbslandet för att plocka.

Anne Uljas.
Anne Uljas säger att familjens odling är ganska liten och att kunderna oftast själva kommer till gården för att hämta sina bär. Anne Uljas. Bild: Yle/Sofia Strömgård askola,jordgubbe

– Folk vill själv plocka sina jordgubbar och tycker att det är viktigt att veta varifrån bären kommer.

Man får förstås äta hur mycket man vill medan man plockar.

– Om man äter för mycket tar vi inte ansvar för det, säger Uljas och skrattar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland