Hoppa till huvudinnehåll

Experten varnar: "Det kommer att gå undan"

Odd är en tuff utmaning för IFK Mariehamn,
Odd är en tuff utmaning för IFK Mariehamn. Odd är en tuff utmaning för IFK Mariehamn, Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press Sweden Hockey Games

IFK Mariehamn är i elden i Norge ikväll i Europa League-kvalets första omgång. Ålands radios Owe Sjöblom räknar med en stenhård utmaning för Ålands fotbollsstolthet, när man möter den norska tabelltvåan Odd.

Ifjol tog Odds Europa League-äventyr slut i Dortmund inför 64 000 ögonpar. Ikväll inleds det i ett regnigt och blåsigt Skien mot IFK Mariehamn.

Hoppa över Twitterpostning

IFK tränade på matcharenan under onsdagskvällen och inleder sin jakt på avancemang i Europa League-kvalets första omgång i egenskap av vinnare i Finska cupen 2015.

– Jag känner enorm stolthet och hjärta för Grönvitt och vi åker till Norge för att vinna, sade Jani Lyyski på IFK Mariehamns webbplats inför avfärden.

IFK Mariehamn är inga nykomlingar i Europacup-sammanhang. Laget deltog även i Europa League-kvalet år 2013, den gången mot Inter Baku.

För Lyyskis del känns dagens IFK som en mer komplett produkt än upplagan för tre år sedan.

Jani Lyyski hoppas undvika Kuopio-ångest i år.
Jani Lyyski och IFK siktar på avancemang. Jani Lyyski hoppas undvika Kuopio-ångest i år. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Jani Lyyski

– Vi har också ett stabilare försvarsspel att luta oss tillbaka mot jämfört med senast. Det har vi bevisat i ligaspelet. Nu gäller det att vi fortsätter på den inslagna vägen, det är ett segerrecept, tror Lyyski.

Odd träningsspelade i torsdags mot svenska Jönköping Södra och vann matchen med 4-2. Olivier Occean, Fredrik Nordkvelle (2), Henrik Kjelsrud Johansen stod för hemmalagets fullträffar på Skagerak Arena.

Odd är precis som IFK Mariehamn mitt uppe i serielunken i Norge, men har inte spelat en tävlingsmatch på hela juni. Mellan Europa League-matcherna mot IFK Mariehamn spelar laget en ligamatch på bortaplan mot Vålerenga den 3 juli.

Returmatchen på Åland mot IFK Mariehamn spelas den 7 juli klockan 19.00

IFK-kännaren Owe Sjöblom från Ålands radio är på plats i Skien och refererar kvällens match för de åländska radiolyssnarna.

Hur har IFK:s uppladdning varit inför mötet med Odd?

– Med tanke på den uppladdning som IFK har haft under de senaste veckorna och hela säsongen egentligen finns det alla förutsättningar för att göra en bra prestation i kvalet till Europa League, även om motståndet är kanske av det hårdaste laget. Ser man bara till IFK och deras förutsättningar med tanke på vad laget gjort och presterat i ligan hittills och konstaterar att laget fått vila lagom inför just den här matchen så finns förutsättningarna för laget att prestera bra ikväll

En hurudan motståndare är Odd för IFK?

– Odd tog sig till playoff inför Europa League ifjol och slog bland annat ut allsvenska Elfsborg. I playoff föll man mot tyska storklubben Dortmund med fula siffror även om laget ledde både på hemma- och bortaplan innan det rann iväg. Odd är tvåa i Tippeligan just nu och kommer med full fart framåt och anfaller med alla utom mittbackarna. Dessutom sätter dom en hög press på motståndarna, så det kommer att gå undan på konstgräset ikväll, IFK står inför en tuff uppgift.

Marco Reus gjorde hattrick i Dortmund mot Odd ifjol.
Marco Reus gjorde hattrick i Dortmund mot Odd ifjol. Marco Reus gjorde hattrick i Dortmund mot Odd ifjol. Bild: imago/Joachim Sielski/ All Over Press Marco Reus

Hur du man resonerar taktiskt inom IFK:s tränarstab inför det första mötet nu i Norge?

– Jag tror att man vill komma från Norge med ett så positivt resultat som möjligt. Tränarna har pratat om att man skall gå in för att vinna, men jag tror att IFK ändå kommer att försöka ta emot anstormningen av Odd med ett lågt lag och försöka hitta snabbe Dever Orgill med en snabb kontring några gånger under matchen. Kommer man hem med ett oavgjort resultat eller en uddamålsförlust så ser man nog inom IFK det som en liten seger.

Vilka är de yttre förutsättningarna för kvällens drabbning?

– När jag ser ut ur mitt hotellfönster regnar det i sidled och är 13 grader varmt. För tre år sedan i Baku var det närmare 35 grader varmt och strålande solsken, så väderförutsättningarna är väldigt annorlunda. Däremot har bemötandet av de norska värdarna varit av en helt annan kaliber än vad det var i Azerbajdzjan, här är alla väldigt glada och trevliga och laget har blivit väl mottaget.

Hoppa över Twitterpostning

Finns det en risk för att de glada och trevliga värdarna underskattar sina åländska gäster?

– Det är väl kanske en liten förhoppning som jag själv när inför kvällen. Jag hoppas det, även om Odd-tränaren beskrivit IFK som det svåraste alternativet bland de potentiella lagen i lottningen. Trots det finns det en förhoppning om att Odd underskattar IFK och kommer in lite med sidan före. Vi skall komma ihåg att Odd inte spelat en tävlingsmatch sen slutet på maj, även om de slog Jönköping i en träningsmatch förra veckan. De har haft uppehåll på grund av EM, så lite förhoppningar måste man leta efter.

Hoppa över Twitterpostning

Vad tror du om returmötet på Åland den 7 juli? En hurudan Europa League-feber är det i Mariehamn?

– Det är lite avvaktande stämning på Åland. Det finns inte så många biljetter att tillgå på Idrottsparken då man bara får sälja sittplatser. Det finns en hel del osålda biljetter och väldigt många inväntar nog kvällens resultat. Ser man till matchen om en vecka på Åland skulle det vara viktigt för IFK att få med sig ett hyfsat resultat om man vill skapa en festlig inramning inför returen. Annars kan det nog bli lite glest på läktarna.

Läs också