Hoppa till huvudinnehåll

Frisbeegolf-FM går av stapeln i Åbo – ”Mest högklassiga tävlingen i Europa”

En frisbeegolfkorg.
En frisbeegolfkorg. Arkivbild. En frisbeegolfkorg. Bild: Yle/ Patric Westerlund discgolfare,Ekenäs,Raseborg

Årets upplaga av de finska mästerskapstävlingarna i frisbeegolf går av stapeln i Åbo och Laustis. En bana som hör till de mest utmanande i hela landet ska gallra fram de bästa spelarna.

Tävlingarna inleds i dag, torsdag, och de avgörande rundorna kastas på söndag.

FM-tävlingarna håller extremt hög klass. Av de europeiska länderna hör Finland till den absoluta toppen, vilket ska synas under FM-veckoslutet.

- Det här är den mest högklassiga turneringen i Europa för tillfället, berättar tävlingsledaren Juho Rantalaiho.

Juho Rantalaiho, tävlingsansvarig för frisbeegolf-FM 2016.
Juho Rantalaiho under ett pressinfo inför frisbeegolf-FM. Juho Rantalaiho, tävlingsansvarig för frisbeegolf-FM 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen juho rantalaiho

Turneringen avgörs i Laustis frisbeegolfpark – en bana som enligt alla involverade hör till de svåraste.

- Det är långa banor med smala skogsöppningar, berättar Rantalaiho, som har designat banan.

- Det kräver dessutom mycket på den mentala sidan då varje hål är krävande. En spelare har inte råd med att tappa koncentrationen under tävlingen, fortsätter han.

Regerande mästare förväntas göra upp om titeln

De två förhandsfavoriterna är den regerande Europamästaren och Åbosonen Seppo Paju tillsammans med den regerande finska mästaren Pasi Koivu.

- Det som gör det lite kul är att då jag vann i fjol så gick tävlingarna av stapeln på min hemmabana i Lahtis, och då var Seppo tvåa. Får se hur det går den här gången, säger Koivu och småler.

En annan som har höga förväntningar inför veckoslutet är Ekenäsbördige Marcus Råberg.

- Åtminstone för själva stämningen. Det är ju hårda spelare med, så det gäller att bara fokusera på det egna spelet och så får vi se hur långt det räcker, berättar Råberg.

Ekenäsbördige frisbeegolfaren Marcus Råberg.
Marcus Råberg tävlar i frisbeegolf-FM. Ekenäsbördige frisbeegolfaren Marcus Råberg. Bild: Yle / Mattias Simonsen marcus råberg

Råberg har passat på att köra upp till Åbo ett par gånger för att träna på den svåra banan inför mästerskapstävlingarna.

- Det är nog den svåraste banan jag spelat på, säger han.

"Avgörandet först på det sista hålet"

Den höga svårighetsgraden är ingen slump. Juho Rantalaiho berättar att det var precis det han var ute efter då han designade banan.

- Därför tror jag att vi kommer att få se avgörandet först på det sista hålet, säger han och skrattar.

FM i frisbeegolf går av stapeln i Laustis i Åbo den 30 juni. Finalen spelas på söndag den 3 juli. Det är gratis att följa med turneringen på plats och ställe.

Rantalaihos tips till intresserade åskådare är att det helt enkelt lönar sig att dyka upp, man får mer information om var det lönar sig att stå på plats och ställe.