Hoppa till huvudinnehåll

Kimitobor trötta på dammigt Norrbacka

Norrbackavägen i Kimito.
Damm från grusvägen stör dem som bor i Norrbacka. Att kommunen inte gett någon tidtabell för när vägen asfalteras stör också. Norrbackavägen i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell norrbackavägen,Kimito

Småhusägare i bostadsområdet Norrbacka i Kimito vill veta när kommunen tänker asfaltera vägen som går genom området.

Dan Lindström och Antti Karlsson hörde till de första att bygga hus i bostadsområdet Norrbacka i Kimito och då lovade man från kommunens sida att vägen skulle få asfalt.

Men, ännu har ingenting hänt.

- När vägen saltats är det bra en månad eller två men sen har vi samma sak igen. Dammet yr. Det är synd med tanke på hur husen här är placerade längs med Norrbackavägen, förklarar Dan Lindström.

Dan Lindström och Antti Karlsson byggde hus i Norrbacka och fick löfte om asfaltväg.
Dan Lindström och Antti Karlsson byggde hus i Norrbacka och fick löfte om asfaltväg. Dan Lindström och Antti Karlsson byggde hus i Norrbacka och fick löfte om asfaltväg. Bild: Yle/Monica Forssell antti karlsson

Norrbackavägen gör en halv cirkel på ungefär en kilometer. Tillsammans utgör vägarna i Norrbacka totalt 2 km eller 12 000 kvadratmeter. Många av husen är placerade nära vägen.

Förutom damm som yr upp från grusvägen är vissa avsnitt av vägen också mycket gropiga. Dem försöker man från kommunens åtgärda genom att sladda, det vill säga platta till vägen.

Traktor plattar väg i Norrbacka, Kimito.
Traktor plattar väg i Norrbacka, Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell platta,Traktor,Kimito

- Men backen är som ett bykbräde bara en vecka efteråt, säger Antti Karlsson. Nog är det av högsta prioritet att få vägen asfalterad.

Tomtköpare lovades asfalt

Kimitoöns t f infrachef Frida Vuorio har den uppfattningen att grusvägen i Norrbacka sköts väl av kommunen, men hon medger att de som för tio år sedan byggde hus i Norrbacka lovades asfaltväg.

- Troligtvis har det nog lovats, säger Vuorio, som själv inte då jobbade för kommunen. Och fortsätter: På samma sätt som det lovats att vägarna i bostadsområden i Dragsfjärd och Västanfjärd ska asfalteras.

Norra Lemobro och Dragsedesvägen i Dalsbruk samt Industrivägen i Kimito är alla vägar och områden som borde få asfalt, räknar Frida Vuorio upp.

Dessutom finns det många vägavsnitt där gammal asfalt borde förnyas. Till exempel S:t Andreas bostadsområde och Småland i Kimito, Smedskullavägen i Björkboda, Sabbelsvägen och Lemobroområdet i Dalsbruk.

Sedan kommunerna på Kimitoön gick ihop år 2009 har kommunen ändå inte satt många slantar på asfaltering. I Norrbacka har man också velat vänta på att fler tomter skulle bebyggas innan vägen åtgärdas.

- Tyvärr är ekonomin som den är. Det finns inte pengar och så trodde man ju också att tomterna skulle säljas mycket snabbare. Med de här dåliga tiderna är ganska exakt häften av tomerna i Norrbacka sålda, säger Frida Vuorio.

Asfalt skulle locka fler att köpa tomt i Norrbacka?

I dag är 27 tomter sålda och 26 osålda i Norrbacka. Dan Lindström tror att asfalt på vägen skulle kunna locka fler att köpa tomt i Norrbacka men Vuorio håller inte med.

Att så många tomter är osålda har inte med asfaltering att göra utan den ekonomiska situationen i landet.

- Det är överlag svårt att sälja tomter i Kimitoöns kommun, säger Vuorio.

Bostadsområdet Norrbacka i Kimito.
Bostadsområdet Norrbacka i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell bostadsområde,Kimito

Vid senaste fullmäktigemöte lämnade Veijo Lücke från grupperingen Fri samverkan in en motion om asfaltering av Norrbackavägen och på kommunen har man nu satt igång med att räkna ut vad det skulle kosta att asfaltera både den och andra vägar som väntar på ytbeläggning.

Frida Vuorios uppskattning är att det lätt skulle gå att sätta sprätt på en halv miljon euro på asfaltering och reparation av vägar i Kimitoöns kommun.

- Prioriteringen måste avgöras av politikerna och de måste också bestämma vad vi satsar pengar på, förklarar Vuorio.

Dan Lindström och Antti Karlsson vill inte att de olika vägarna ställs emot varandra men de vill ha svar på när Norrbackavägen åtgärdas.

- Det lovades asfalt till området – efter tio år undrar vi när det ska ske?

Norrbacka i Kimito.
Norrbacka i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell bostadsområden,varning för lekande barn,Kimito,Varningsskylt