Hoppa till huvudinnehåll

13-årig flicka mördades av palestinier på Västbanken

Den mördade 13-åringens familj på hennes begravning i Kiryat Arba, torsdagen 30.6.2016
Den mördade 13-åringens familj på hennes begravning i Kiryat Arba, torsdagen 30.6.2016 Den mördade 13-åringens familj på hennes begravning i Kiryat Arba, torsdagen 30.6.2016 Bild: EPA/JIM HOLLANDER Israel,Västbanken,Israeliska bosättningar,mord,begravning,palestinier

En ung palestinsk man knivhögg en 13-årig flicka till döds i flickans eget sovrum på torsdag morgon. Attacken ägde rum i en judisk bosättning på Västbanken.

En 19-årig palestinsk man tog sig över stängslet till bosättningen Kiryat Arba, utanför Hebron, på torsdag morgon. Han bröt sig därefter in i ett hus som låg litet avsides och knivhögg den 13-åriga flickan som låg och sov i sitt rum.

Enligt den israeliska armén utlöstes larmet på stängslet, säkerhetsvakter rusade fram till huset och sköt ihjäl angriparen. Flickan dog av sina skador på ett sjukhus i Jerusalem strax därefter.

En av säkerhetsvakterna skadades också, men det är oklart om han knivhöggs av 19-åringen eller om han skottskadades av andra vakter som kom till platsen en stund senare.

Den mördade flickan hade dubbelt medborgarskap och var både amerikansk och israelisk medborgare. Hon begrovs i Kiryat Arba senare på torsdagen.

Hebron är en krutdurk

Israeliska Haaretz rapporterar att den 19-årige misstänkte palestiniern hade lovordat andra palestinska angripare på Facebook under dagarna före attacken. I en av sina uppdateringar lät han också förstå att han ville bli "martyr".

Enligt 19-åringens vänner hade hans Facebook-skriverier förändrats efter att hans kusin sköts ihjäl i mars av israeliska soldater. Han ska ha försökt köra över en israelisk soldat nära Kiryat Arba.

Hebron och bosättningarna inne och omkring staden är alldeles speciellt omstridda och området är en krutdurk. Bosättarna i området beskrivs ofta som de mest militanta på Västbanken. De tror på ett gudomligt uppdrag att göra hela Hebron judiskt.

Sedan i oktober i fjol har palestinier dödat 33 israeler i en våg av gatuattacker, oftast med kniv. Under samma period har israelisk polis och militär skjutit ihjäl minst 212 palestinier. Enligt Israel var åtminstone 134 av dem "gärningsmän".

Det våldet har också avspeglat sig på den ständigt eldfängda situationen i Hebron.

Bland annat EU har fördömt mordet på 13-åringen i Kiryat Arba. Enligt EU kan det inte finnas något rättfärdigande för sådana "terrorhandlingar".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes