Hoppa till huvudinnehåll

Efter EM-missen vill Hjerpe ha roligt – ”Går inte att gräva ner sig”

Erica Hjerpe
Erica Hjerpe hoppas på lyckad inhemsk säsongsavslutning. Erica Hjerpe Bild: SUL Arkisto / Anssi Mäkinen erica hjerpe,friidrott,Erica Hjerpe

EM i Amsterdam förblev en dröm för Vasa IS stavhoppare Erica Hjerpe. Skadeproblemen från tiden i USA ville inte ge med sig men hon vill ändå njuta av de tävlingar som finns kvar på hemmaplan.

Erica Hjerpe är tillbaka i Finland efter ett läsår i USA på Virgina Tech. Säsongen i USA var svår och den gick inte alls som hon hade tänkt sig. Det tog ett tag att acklimatisera till träningen i USA och även tekniken genomgick en förändring.

– Det har varit lite berg-och-dal-bana. Jag ändrade bland annat greppet på staven och började hoppa med kortare ansats när det inte fungerade som jag ville. Det tog också ett tag att komma in i träningssystemet i USA.

– Jag hade också en lite skada i början av säsongen och det var verkligen otur för jag kände att jag hade personligt rekord på gång och EM-drömmen levde, säger hon till Yle Sporten.

Erica Hjerpe flyttar till USA efter FM.
Erica Hjerpe återvänder till USA i höst. Erica Hjerpe flyttar till USA efter FM. Bild: Yle/Antti Koivukangas erica hjerpe

Universitetsidrotten är stor i USA vilket också medför att man har stor hjälp vid motgångar. Hjerpe nämner bland annat rehabiliteringsprogrammet som hon följde under skadeperioden och det faktum att man kan leva som en toppidrottare även om man studerar.

– På det sättet har det varit fantastiskt, säger Hjerpe. Och en sak som inte riktigt finns här är kämparglöden och teamspiriten, det var jättejättekul att känna att man tävlar som ett team.

EM förblev en dröm

Hjerpes personliga rekord är 425 som hon satte vid Elittävlingarna i Lahtis i juni förra sommaren. I samma tävling skadade hon också handen vilket gjorde att ännu högre hopp uteblev förra säsongen.

Under säsongen i USA nådde hon som bäst 423 i två raka tävlingar i april, men det räckte inte för att ta sig till EM i Amsterdam. Kvalgränsen till EM låg på 440.

– Om någon i april skulle ha sagt att jag inte kommer till EM och att jag inte har någon chans att klara kvalgränsen så skulle jag säkert ha varit väldigt förstörd men med tanke på att jag fortfarande känner av fotskadan så är det inte så farligt, säger hon.

– Jag har missat många träningsveckor så då går det inte att gräva ner sig heller. Jag ser hellre att jag får vara hel i ett år och göra bra resultat i USA igen där standarden är hög. Jag ser fram emot att komma tillbaka och få en hel träningssäsong och slå personligt rekord om det inte kommer nu i sommar.

Vill ha roligt

Efter EM väntar ännu en stor tävling då OS går av stapeln i Rio de Janeiro i augusti. Kvalgränsen till OS är 450 – 25 centimeter högre än Hjerpes personliga rekord. Trots det finns OS lite i bakhuvudet.

– Träningarna har ändå visat att med längre stavar och ansats så finns den fysiska kapaciteten att hoppa så högt. Men jag går nog in för att ha roligt under resten av säsongen. Det är roligt att tävla och nu satsar jag först på stavkarnevalen och sedan på FM, säger Hjerpe.

Erica Hjerpe, stavhopperska i Vasa IS, 2015.
Bland annat en FM-medalj står på Hjerpes önskelista i sommar. Erica Hjerpe, stavhopperska i Vasa IS, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas stavhoppning

Finland kommer att skicka två kvinnliga stavhoppare till EM – Minna Nikkanen och Wilma Murto. Hjerpe får följa tävlingarna från TV-soffan och hoppas att Nikkanen och Murto ska sporra varandra till framgång.

– Jag tror att vad som helst kan hända i Amsterdam, speciellt då Wilma har en bra dag. Båda har stora möjligheter att göra bra resultat och jag är otroligt glad att vara finländare just nu då vi har så bra stavatmosfär och nivån blivit hög, säger hon.