Hoppa till huvudinnehåll

FN får en talesperson för HBTQ-rättigheter

En person i svart t-tröja håller i en regnbågsflagga.
En person i svart t-tröja håller i en regnbågsflagga. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press prideflagga,prideparader,regnbågsflaggan

För första gången kommer sexuella minoriteter och könsminoriteter att ha en person som för deras talan i FN. FN grundar nämligen en ny post för att se till att sexuella minoriteter och könsminoriteter hörs.

Talespersonens huvuduppgift är att motarbeta den diskriminering som sexuella minoriteter och könsminoriteter utsätts för.

Det är människorättsorganisationen Human Rights Watch som tagit initiativet till posten. Efter en flera timmar lång debatt hölls en jämn omröstning. 23 medlemsländer röstade för att grunda den nya posten och 18 emot. Sex medlemsländer lät bli att rösta.

Flera länder i Latinamerika och framför allt Storbritannien var starkt för att grunda posten. De fick stöd av flera andra europeiska länder, Sydkorea, Vietnam och Mongoliet. Ryssland och Kina var däremot de två länder som starkast motsatte sig idén. Även flera arabländer samt Kenya, Togo och Niger röstade mot förslaget.

"Ett historiskt beslut"

- Uppdraget kommer att vara utmanande. Förhållanden och äktenskap mellan samma kön är fortfarande förbjudet i över 70 stater. I vissa länder förföljs människor och till och med dödas, säger amerikanska FN-ambassadören Samantha Power och syftar bland annat på masskjutningen i Orlando för en månad sedan.

Nu har personer som utsätts för diskriminering på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet för första gången en officiell röst.

Internationella ILGA-organisationen som jobbar för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter ser beslutet som en vändpunkt och människorättsorganisationen Human Rights Watch ser det som en stor vinst.

- FN fattade ett historiskt beslut. Nu har personer som utsätts för diskriminering på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet för första gången en officiell röst. Nu kan de vädja till FN, säger John Fisher, chef för Human Rights Watch i New York.

FN:s första oberoende talesperson för sexuella minoriteter och könsminoriteter väljs för en tre års period. Valet sker inom de närmaste månaderna.