Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa återigen fyllt till brädden av rosor

Ann-Britt Felin-Aalto
Ann-Britt Felin-Aalto har all anledning att le, omgiven av rosdoft. Ann-Britt Felin-Aalto Bild: Yle/Sofia Strömgård ann-britt felin-aalto

I helgen öppnas trädgårdar i Lovisa och det ges en fantastisk chans att strosa runt bland rosor, pop-up caféer och spontana hantverksbord. Evenemanget Rosor och trädgårdar bjuder på det mesta.

I ett samarbete med trädgårdsföreningen i Lovisa kommer hela tolv trädgårdar att hålla öppet för allmänheten. Evenemanget hette tidigare Rosornas charm, men numera är det inte bara rosor man kan få njuta av i trädgårdarna.

- Rosor kan ju vara lite oberäkneliga, säger Ann-Britt Felin- Aalto, en av arrangörerna bakom evenemanget.

Mer än bara blommor

De flesta öppna trädgårdarna finns på gångavstånd, i centrum. Men det finns också trädgårdar lite längre bort som håller öppet, som till exempel den engelskinspirerade Eijas trädgård i Abborrfors.

Trädgårdarna bjuder på mer än bara blomsterprakt.

- Det finns caféer med hembakat och så finns det pyssel, handarbete och trädgårdsprodukter, säger Felin-Aalto.

Dessutom finns det ett gediget program för den som inte är särskilt trädgårdsfrälst, med allt från konungsbesök till spelmansmusik.

Och ett rosenbröllop förstås!

Även i år blir det ett rosenbröllop i kyrkan i Lovisa klockan 17. Den som vill ha lite extra helgromantik är inbjuden att först följa med vigseln i kyrkan och därefter komma med i dansen när det blir bröllopsvals på Skeppsbron.

Läs också