Hoppa till huvudinnehåll

Frustrerade Falkenlöpare behöver stafett-FM: ”En superrolig tävling”

Karin Storbacka, Sveigekampen 2013.
Karin Storbacka (t.v.) och Heidi Eriksson (bakom) i Sverigekampen för några år sedan. Karin Storbacka, Sveigekampen 2013. Bild: IBL / All Over Press Karin Storbacka,löpning,friidrott

Två krossade EM-drömmar – två taggade medeldistansare. Karin Storbacka och Heidi Eriksson har haft en motig friidrottssommar och väntar med stor iver på helgens stafett-FM i Helsingfors.

Inför säsongen hoppades båda två på en biljett till EM i Amsterdam. Men när kvalgränserna skulle sättas fungerade ingenting.

För Karin Storbacka är förklaringen enkel: en seg gräsallergi som vägrar släppa greppet. Heidi Eriksson vet däremot inte riktigt var felet ligger.

Heidi Eriksson vid Tomatspelen i Närpes 2015.
Heidi Eriksson vet inte var skon klämmer. Heidi Eriksson vid Tomatspelen i Närpes 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas heidi eriksson

– Skulle jag veta det skulle jag antagligen springa hårdare, skrattar Eriksson uppgivet till. Det är faktiskt jättesvårt att säga, jag gör helt bra träningar, men det blir väl en mental grej också när man känner att formen finns men ingenting händer. Det sätter sig nog i huvudet.

– Bara jag hittar spaken att dra i eller knappen att trycka på så känns det att det kan lossna när som helst. Men det spelar ju ingen roll om formen finns där om man inte får ut den. Det är frustrerande.

Kan se livet utanför idrotten

Heidi Eriksson tror inte hon lider av dylika allergiproblem som bland annat systrarna Sandra och Zenitha Eriksson, vilket däremot är fallet för Karin Storbacka som försökt fly undan besvären ut i Europa under våren.

– Men allergin fortsätter spöka och andningen fungerar inte. Det bara går inte att springa hårt, förklarar Storbacka.

Hoppa över Twitterpostning

Hur stor besvikelse är det att det inte blev något EM?

– Mer frustrerande är det när kroppen inte alls svarar. Man har tränat bra hela året och så ser man det bara rinna ut i sanden. Tyngre än att EM-hoppet gick upp i rök har det varit att finna sig i att man på träning känner att steget inte biter.

– Men jag har haft problemen redan länge och lärt mig mycket. 2012 (med missat hemma-EM) var mitt allra tyngsta år, nu klarar jag av att se livet utanför idrotten. Men visst är det otroligt tungt rent idrottsligt, säger Storbacka.

”Vi behöver verkligen stafett”

Trots att EM-drömmarna sprack är säsongen ingalunda över. Bland annat Kalevaspelen och Sverigekampen intresserar – och först och främst stafett-FM denna helg.

– Det motiverar massor och det är tur att det kommer nu direkt, annars kunde det vara ganska svårt att ladda om mentalt. Nu får man tänka på annat än sin egen prestation, det är en laginsats – vi behöver verkligen stafett just nu, säger Storbacka och tittar på Eriksson.

– Absolut! Stafett-FM är en superrolig tävling och det ska bli jätteskönt. Det är en helt annan sorts stämning, konstaterar den äldsta systern Eriksson.

Systrarna Heidi, Sandra och Zenitha Eriksson tillsammans med ”låtsassystern” Karin – som Sandra uttryckt det – har vunnit två raka guld på 4 x 800 meter med IK Falken. Nu deltar inte EM-förberedande Sandra som sannolikt ersätts av Cecilia Långnabba.

– Såklart måste vi ju försvara vårt guld, slår Karin Storbacka fast. Vi har ordentligt motstånd, men nog siktar vi på seger på 800. 4 x 400 (där Falken försvarar ett silver) är sen bara bonus. Det blir toppen!

Zenitha Eriksson, Heidi Eriksson och Karin Storbacka, inomhus-FM 2016.
Zenitha Eriksson (t.v.), Heidi Eriksson och Karin Storbacka vill ha guld på 4 x 800 meter. Zenitha Eriksson, Heidi Eriksson och Karin Storbacka, inomhus-FM 2016. Bild: Yle/Janne Isaksson friidrott,heidi eriksson,Karin Storbacka

Stafett-FM arrangeras på Djurgårdens sportplan i Helsingfors på lördag och söndag. Tävlingarna visas i TV2 och Arenan med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius. Även Vegasporten i Radio Vega bevakar tävlingarna på plats.

TV-sändningar från stafett-FM:
Lör 2.7 kl. 16.30–18.30 (TV2 och Arenan)
Sön 3.7 kl. 16.00–18.00 (TV2 och Arenan)

Läs mer om stafett-FM på tävlingarnas webbplats.

Läs också