Hoppa till huvudinnehåll

Högt uppsatta IS-militärer dödade

Nederländska militärflyg deltar i USA-ledd koalition i Irak.
Militärflyg som är en del av den USA-ledda koalitionen i Irak. Nederländska militärflyg deltar i USA-ledd koalition i Irak. Bild: AOP flygplan,militärplan,militärflygplan

Två ledare inom terrornätverket Islamiska staten har dödats i ett luftangrepp nära Mosul i norra Irak, uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i ett pressmeddelande.

Operationen utfördes av den USA-ledda koalitionen den 25 juni. De dödade är IS krigsminister Basim Muhammad Ahmad Sultan al-Bajari och befälhavare Hatim Talib al-Hamduni, enligt Pentagons presstalesman Peter Cook.

al-Bajari ska tidigare ha tillhört al-Qaida och ledde offensiven mot Mosul i juni 2014. al-Hamduni hade ansvar för IS militära polis i regionen.

Islamiska staten drabbades av ett bakslag så sent som förra veckan när den irakiska staden Falluja helt och hållet befriades från IS grepp av den irakiska armén. Åtminstone 1 800 jihadister dödades under offensiven.

Med stöd av den amerikanskledda koalitionen kommer den irakiska armén de närmste månaderna i högre grad att koncentrera sig på att frita också Mosul. Staden har redan omringats från flera håll av både irakiska och kurdiska styrkor.

Läs också