Hoppa till huvudinnehåll

Kungsvägen

En metalldetektor
En metalldetektor Bild: Yle/Adrian Perera skattjakt

Kungsvägen som startar i Bergen i Norge och som löper genom hela södra Finland mot St. Petersburg är en av Finlands mest anrika vägar.

Det här är en historia om Kungsvägen över TV, radio och webb som vill engagera alla med ett intresse för historia och arkeologi, och som kanske också bor längs med vägen, genom att samla in rykten och historier som de hört om vad som skett längs med Kungsvägen genom historien.

Tillsammans med programledare och experter får alla som vill undersöka vägen med hjälp av metalldetektorer; lyckas vi hitta föremål från svunna tider? Föremål som berättar vem som passerat de här platserna? Våra experter kan såväl utforska möjliga fynd, som också utreda vilka rykten, legender och historier som faktiskt stämmer – vad har hänt här, kanske vid din egen bakgård?

Utgrävningen är ett evenemang som du kan följa med i radio och online eller på plats och ställe.

John Stark, Svenska Yle

Vad tycker du om Kungsvägen?

Tyck till om Svenska Yles övriga programidéer för 2017