Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska svampkorgen

Korg full med svampar
Korg full med svampar Bild: YLE korg

I vårt land har vi ca 200 ätliga svampsorter. Av dessa klassas 23 stycken som kommersiella matsvampar. Hur många svampsorter känner du igen, och hur många plockar du?

Vi tar tillvara ca 1-2% av alla svampar som dyker upp i våra skogar. Svampsäsongen börjar redan i maj då de första murklorna växer upp och avslutas i oktober med bland annat delikata trattkantareller.

Vi vill öka intresset och kunskapen för denna outnyttjade tillgång. För det är just vad det är. En tillgång. Varför köpa svamp, då det finns så mycket som bara väntar på att bli plockat?

Under hela svampsäsongen skall man hitta information om vilka svampar som just då är aktuella beroende på var i landet man befinner sig, hur man identifierar svamparna och hur man bäst tar tillvara dessa.

Genom korta, informativa videosnuttar visar vi tillagningssätt och tipsar om hur man kan fylla skafferiet så att det räcker hela året.

Detta görs som ett nordiskt samarbete, så man kan dela glädjen med våra grannländer och dra nytta av svampkunskapen då man är på resa.

Kniv, borste och korg får ni fixa själva, så hjälper vi till med resten!

Joakim Lax och Matias Jungar, Svenska Yle

Vad tycker du om Nordiska svampkorgen?

Tyck till om Svenska Yles övriga programidéer för 2017