Hoppa till huvudinnehåll

Så här smugglar de in sprit på Provinssi

Festivalbesökare
I plånboken får vissa plats med både kontanter och en liten sup. Festivalbesökare Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2016

Vi ställde oss vid porten till Provinssi för att ta reda på om finländarna fortfarande smugglar in sprit på festivaler. Det gör de.

Den finländska alkoholpolitiken och priset på en kall IPA i öltältet är ett huvudbry för många festivalbesökare. Ibland känns det som att smuggla in sprit på festivaler har blivit ett finländskt folknöje. Vi ställde oss i porten till Provinssi och intervjuade de som just passerat säkerhetskontrollen. Hur mycket sprit passerar vakterna?

Svaret: En hel del.

Tiitus och Topi
Bröderna Topi och Tiitus från Vichtis. Tiitus och Topi Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2016

Tappade spriten på vägen?

De två bröderna Topi och Tiitus har ingen sprit med sig. De blev väldigt förvånade när säkerhetsvakterna släppte genom dem efter en kort visitering. Tydligen hade deras sprit fallit ut ur gömstället någonstans på vägen till festivalen.

Deras syster har i alla fall lärt dem att man kan smuggla in sprit genom att tömma barnmatsförpackningar och gömma dem i bh:n.

Linda, Sofia, Stefo och Ville
Linda, Sofia, Stefo och Ville från Åbo. Linda, Sofia, Stefo och Ville Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2016

Kvinnorna sköter smugglingen

Linda, Sofia, Stefo och Ville har valt Provinssi istället för Ruisrock i år. Gänget blir först rädda att x3m:s reportrar är någon sorts civilklädda ordningsvakter. När det visar sig att vi bara vill intervjua dem blir de glada och berättar att det är kvinnorna som sköter smugglingen.

Linda och Sofia har gömt lite dricka på bottnen av en väska och i underkläderna "på framsidan av vaginan". Där kollar ingen. Dessutom är säkerhetsvakterna lite lugnare i Seinäjoki. På Ruisrock är det värre, menar gänget.

Mömmö
Mömmö från huvudstadsregionen. Mömmö Bild: Yle/Petter Sandelin mömmö

Plånbok med hemligt fack

Mömmö har många knep för att få in lite starkare varor på festivaler. Hon visar stolt upp ett litet fack i plånboken där man får rum med en miniplunta. Dessutom brukar hon klämma in lite dricka i sina skor. Där kollar vakterna aldrig.

Plånbok
Mömmös plånbok har ett "hemligt" fack. Plånbok Bild: Yle/Petter Sandelin plånbok

I den här höga kängan kan man gömma sprit.
I skorna kan man också gömma sprit. I den här höga kängan kan man gömma sprit. Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2016

Besök festivalen innan den börjar och göm något...

Festivalområdet kan vara välbesökt redan flera veckor innan festivalen kör igång. Karris kompis har en gång gjort det klassiska festivaltricket och gömt sprit i ett elskåp före festivalen började.

Killarna har också flera gånger försökt sig på att bända upp det lilla plastlocket på juiceförpackningar och sedan limma fast kanterna vilket gör att man kan visa vakterna att jucieburken är "oöppnad". Antti berättar också att han kan öppna colaflaskor utan att förstöra korken och sedan ändra på innehållet i flaskan. Det kräver koncentration och övning, men det går att göra.

Antti, Karri
Antti och Karri från Helsingfors besöker Provinssi tillsammans med sin improvisationsteater. Antti, Karri Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2016

Nyligen publicerat - X3M