Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Australien en nagelbitare - resultatet klart först nästa vecka

Premiärminister Malcolm Turnbull är segerviss.
Premiärminister Malcolm Turnbull tror att koalitionen kan bilda en majoritetsregering. Premiärminister Malcolm Turnbull är segerviss. Bild: EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Australien,Malcolm Turnbull

Det är mycket jämnt mellan den styrande koalitionen och oppositionspartiet Labor. Samkönade äktenskap, invandring och brexit är heta valfrågor.

I nuläget ser koalitionen ut att få 72 platser och Labor 66. Koalitionen behöver 76 platser i parlamentet för att få egen majoritet, annars måste partiet forma en koalition med mindre partier och oberoende kandidater.

– Jag kan konstatera, efter att ha rådfrågat partirepresentanterna, att vi kan ha fullt förtroende för att koalitionen kommer att kunna bilda en majoritetsregering, sade en segerviss premiärminister Malcolm Turnbull.

Labor kommer inte att kunna bilda regering. De mindre partierna och de oberoende kandidaterna ser ut att göra ett bra val.

Australien har 15,6 miljoner röstberättigade och det är obligatoriskt att rösta. Valresultatet väntas klarna först nästa vecka.

Täta regeringsskiften

Turnbull, som representerar de konservativa Liberalerna, är den fjärde premiärministern på tre år. Han tog över när Tony Abbott tvingades lämna partiledarposten i september ifjol.

För tre år sedan vann koalitionen stort och fick 90 platser i underhuset. Turnbull utlyste valet i förtid eftersom små partier och oberoende kandidater styr maktbalansen i senaten.

Undantagsvis väljer Australien samtliga 150 medlemmar till underhuset och 76 medlemmar till senaten samtidigt.

Ekonomin viktig valfråga

Turnbull, som har en bakgrund inom finansbranschen, har bland annat lovat sänkt bolagsskatt för små och medelstora företag och innovationssatsningar för att skapa fler jobb.

I kölvattnet av brexit-omröstningen i Storbritannien har han uppmanat folket att rösta för stabilitet.

– Vi måste ha en plan, en plan som passar vår tid; en tid för tillfällen och för utmaningar, sade Turnbull till AFP.

Oppositionspartiet Labours partiledare Bill Shorten är före detta fackföreningsledare. Han har lovat att bibehålla skatterna på nuvarande nivå och satsa pengarna på skola, vård, omsorg och förnybar energi.

– Australiensarna har förkastat Turnbulls ekonomiska program. Vad som än händer kan han inte påstå att folket har antagit hans ideologiska agenda, sade Shorten till anhängare i Melbourne.

Samkönade äktenskap på tapeten

Samkönade äktenskap har också blivit en valfråga. Premiärminister Turnbull, som personligen är för samkönade äktenskap, har lovat en folkomröstning i frågan om han blir vald.

Resultatet skulle ändå inte vara bindande och flera av Turnbulls partikamrater har sagt att de kommer att rösta ner förslaget även om en majoritet av folket godkänner samkönade äktenskap.

Shorten har sagt att samkönade äktenskap skulle vara Labors prioritet nummer ett. Han anser att det är bortkastade pengar att ordna en folkomröstning i frågan. Om han får makten vill han göra det möjligt för samkönade par att gifta sig inom hundra dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes