Hoppa till huvudinnehåll

Världsarvsbussen börjar gå

Peijo och Maja Siirilä framför världsarvsbussen
Paijo och Maja Siirilä från Vasa ville bekanta sig med världsarvet. Till höger står guiden Jukka Rautio. Peijo och Maja Siirilä framför världsarvsbussen Bild: Yle/Axel Brink världsarvsbussen,Vasa

Det var inte direkt trångt bland sätena när värdsarvsbussen åkte på sin första tur för sommaren på lördagsförmiddagen. Två nyfikna ortsbor hoppade på.

Maja och Peijo Siirilä från Vasa hade valt att åka med bussen ut till Norra och Södra Vallgrund.
- Det har talats mycket om världsarvsområdet. Nog måste man ju åka och kolla när man har möjlighet, säger Peijo Siirilä.

Paret kommer från Vasa men har inte bekantat sig så mycket med de sevärdheter som finns i närområdet.
- Man är inte så bekant med närområdet, utan åker alltid så långt bort trots att det finns mycket att se även på närmare håll. Dessutom kommer man i väg så smidigt, det är bara att hoppa på bussen, säger Maja Siirilä.

Älgkalv med människomamma

Under lördagarna fram till den 7 augusti åker världsarvsbussen från centrum kl. 10. Rutten går till Nordic Wildlife Care Center i Norra Vallgrund där besökarna från träffa älgkalven Mervi. Efter det rullar bussen vidare till Södra Vallgrund och Aava Kerttus djurgård och därefter ut till Fort Sommarö.
- Vi ska träffa intressanta djur. Älgen Mervi har bott med Markku Harju i två år och ser Markku som sin mamma. Det är ett enastående förhållande, säger guiden Jukka Rautio.

Under söndagarna tar bussen en annan rutt, ut till Svedjehamn på Björkö. Där får besökarna bekanta sig med DeGeer-moräner både från utkikstornet Saltkaret och under en kryssning.