Hoppa till huvudinnehåll

125 döda i självmordsattentat i Bagdad

Morgonen efter en dödlig självmordsattack i Karrada, Bagdad 3.7.2016
Morgonen efter en dödlig självmordsattack i Karrada, Bagdad 3.7.2016 Bild: EPA/ALI ABBAS Bagdad,Irak,självmordsattacker,terrorattacker,Karrada,bomber

En självmordsbombare slog till i natt i stadsdelen Karrada i Iraks huvudstad Bagdad. Det shiadominerade shoppingdistriktet var fullt av folk.

Nattens självmordsattack i Karrada ser ut att ha varit det dödligaste attentatet i Bagdad i år. Dödssiffran steg under hela söndagen. På söndag eftermiddag uppgav brittiska BBC, med hänvisning till poliskällor, att attacken krävde minst 125 dödsoffer.

En självmordsbombare sprängde sitt fordon på en gata där det finns många populära restauranger och butiker.

Som på så många andra håll i den muslimska världen var restaurangerna och butikerna i Karrada välbesökta natten till söndagen då fastemånaden Ramadan närmar sig sitt slut och människor förbereder sig för högtiden Eid al-Fitr.

Gatan var full av familjer och unga människor. Bland dödsoffren finns många barn.

IS tog på sig attentatet

Ännu på söndag morgon arbetade brandkåren med att släcka de sista brandhärdarna och bära ut dödsoffer ur butiksruiner.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi besökte attentatsplatsen på söndag morgon, men möttes av en arg folkhop som ropade "Tjuv, tjuv!". Människor kastade stenar på bilarna i premiärministerns bilkonvoj.

Människor i Bagdad är trötta på sina politiker som inte lyckas stoppa våldet eller råda bot på arbetslösheten och andra problem i invånarnas vardag.

Terrororganisationen Islamiska staten tog snabbt på sig bombdådet.

IS kontrollerar fortfarande stora områden i norra och västra Irak, inklusive Iraks näst största stad Mosul, men har förlorat ungefär hälften av det territorium som jihadisterna kontrollerade tidigare. Under de senaste veckorna har irakiska trupper återerövrat staden Falluja från IS.

Då IS har förlorat mark så har bombattackerna i Bagdad istället ökat. Bedömare har varnat för att IS kompenserar sina territoriella förluster med blodiga bombattentat.

IS uppmanade också sina anhängare att genomföra attacker under Ramadan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes