Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Elie Wiesel är död

Författaren Elie Wiesel
Författaren Elie Wiesel Bild: EPA/JIM LO SCALZO Elie Wiesel,författare,nobelpristagare

Författaren och fredspristagaren Elie Wiesel har avlidit, 87 år gammal. Wiesel överlevde Förintelsen och blev genom sitt författarskap en röst för miljoner judiska offer.

Elie Wiesel skrev under sitt liv över 40 verk. Ett tiotal böcker har översatts till svenska. Den mest uppmärksammade är Natten som sålde i över tio miljoner exemplar över hela världen. Wiesel skrev Natten när han var 27 år gammal.

Natten baserar sig på Wiesels egna upplevelser från andra världskriget där nazisterna tillfångatog hela Wiesels familj 1944. Wiesel och två av hans systrar överlevde Auschwitz och Buchenwald, medan hans far, mor och ena syster dog.

Under återstoden av sitt vuxna liv hade han numret A-7713 från koncentrationslägret intatuerat på sin arm.

1986 tilldelades Wiesel Nobels fredspris för sin aktivism. Nobelkommittén kallade Wiesel "en mänskligheten budbärare" och en av de viktigaste andliga ledarna och guiderna i en tid av våld, förtryck och rasism.

Wiesel var amerikansk medborgare med ungerskt-rumänskt påbrå. Han föddes 1928 i dåvarande Transsylvanien. Sedan 1956 och fram till sin död bodde han i USA.

En ljusstråle i Förintelsens mörker

Flera världsledare har uppmärksammat Wiesels livsverk. Hillary Clinton skriver på Twitter att Wiesel lärde faran med mänsklig likgiltighet till generationer människor.

Hoppa över Twitterpostning

– I Förintelsens mörker var Elie Wiesel en ljusstråle och ett exempel på någon som tror på mänsklighetens godhet, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Han höjde sin röst mot hat, trångsynthet och intolerans i alla former. Han bönföll oss alla, som nationer och människor, att göra detsamma, att se oss själva i varandra och att hålla fast vid löftet om ”aldrig igen”, säger USA:s president och Wiesels vän Barack Obama.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver för sin del att Wiesel ägnade sitt liv åt att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att det är vår uppgift att föra facklan vidare.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också