Hoppa till huvudinnehåll

Helene Schjerfbecks födelsedag firas med målarpicknick i Ekenäs

Anne Ingman som föreställer Helene Schjerfbeck och sitter och målar
Anne Ingman som föreställer Helene Schjerfbeck läser delar ur Helene Schjerfbecks korrespondens under dagen. Anne Ingman som föreställer Helene Schjerfbeck och sitter och målar Bild: YLE/Malin Lindholm museigården,Ekenäs

Konstnärinnan Helene Schjerfbecks 154:e födelsedag (10.7) firas med en målarpicknick i Skepparträdgården i Ekenäs. Vem som helst får måla akvareller och dessutom ordnas workshops.

Målarpicknicken pågår mellan klockan 10-15 i Skepparträdgården. Där ordnas också workshopar som är avsedda både för barn och vuxna.

Arrangörerna av tillställningen önskar att alla tar med egen målarutrustning och picknickkorg. Det går också att låna utrustning.

Under dagen uppträder också Radio Fiskars Orchestra med jazzig musik, blandat med klassiskt och fusion.

Det är fritt inträde till Museicentrum EKTA mellan klockan 11-17. Anne Ingman läser upp delar ur Helene Schjerfbecks korrespondens, klockan 14.30 på svenska och klockan 15.30 på finska.

Bildkonstens dag

Sedan år 2004 har Bildkonstens dag firats på Helene Schjerfbecks födelsedag den 10.7. Initiativtagare till detta var Akvarellkonstföreningen i Finland.

Schjerfbeck-sällskapet uppmanar bland annat alla museer och gallerier att hissa flaggan denna dag.

Målarpicknicken är ett resultat av samarbete mellan Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs och Ekenäs konstförening. Också museicentrum EKTA och Raseborgs stads kulturbyrå deltar i arrangemangen.

Om det råkar regna den aktuella dagen flyttas evenemanget till Sigurd Snåresalen vid Raseborgsvägen 6-8.