Hoppa till huvudinnehåll

Island jagar ny skräll – kan Frankrike överlista EM:s smartaste lag?

Island har hittat ett sätt att med litet bollinnehav slå stora fotbollsnationer. Frankrike har hittat vägar att vända och vinna tajta matcher. Allt bäddat för en högst fascinerade kvartsfinal.

Frankrike–Island

Kvartsfinal, Paris (Saint-Denis), kl. 22.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

OS-finalisterna i handboll 2008 möts nu i en EM-kvartsfinal i fotboll. I Peking för åtta år sedan gjorde Frankrike slut på en osannolikt fin isländsk saga, nu kan den historien upprepa sig.

Frankrike är varnat och tar garanterat inte lätt på uppgiften. Efter att ha sett Holland i kvalet, Portugal i gruppspelet och England i åttondelen misslyckas med att bryta ner det isländska försvaret har fransmännen i veckan åtminstone granskat videoklipp på hur de INTE ska göra.

Mot Rumänien, Albanien och Irland tidigare under EM har Frankrike till slut tagit segrarna som behövts. Vägen vidare har inte varit särskilt vacker för värdarna, men två sena segermål och ett vänt underläge i åttondelen kan vara den perfekta uppladdningen för ett möte med Island.

Island litar på sin säkra startelva och trygga spelidé. Den isländska tränarduon påpekar gång på gång att laget ännu inte kommit upp till sin maximala nivå när det gäller det offensiva spelet, att laget kan skapa mer framåt än det visat hittills. Så har också islänningarna haft minst boll av de 24 slutspelslagen, under 30 procent av tiden.

Med en satsning på bollinnehav och modig inställning lyckades Wales totalt få Belgien ur gängorna, lyckas Island med nåt liknande i kväll är nästa kvartsfinalskräll nära.

Håll koll på:

Blaise Matuidi, Frankrike.
För att Frankrike ska gå hela vägen till guld krävs att hela laget tänder på alla cylindrar, och hittills har PSG-stjärnan Matuidi inte fått i gång sin maskin. Med mittfältskollegan N’Golo Kanté avstängd i kvarten måste Matuidi höja sig för att Frankrikes EM inte ska ta slut. Och faktum är att Kantés frånvaro kan gynna Matuidi och ge honom en mer tacksam uppgift till vänster på mittfältet.

Ragnar Sigurdsson, Island.
Den som kastar ett extra öga på mittbacken från Krasnodar i den ryska ligan är åtminstone i gott sällskap. Enligt försvararens agent, tidigare svenska storspelaren Martin Dahlin, är ”hela Europa intresserat av Ragnar”. Brittisk press meddelar att åtminstone mästar-Leicester och Premier League-trean Tottenham hör till de intresserade.

Historien:

Har faktiskt mötts hela elva gånger genom åren. Inte oväntat har Frankrike övertaget, med åtta segrar, tre oavgjorda, noll franska förluster och 30–8 i målskillnad.

Samtidigt vet franska fotbollsvänner med gott minne att islänningarna skakat om värdnationens stjärnor förr. Bara två månader efter att Frankrike blev världsmästare sommaren 1998 möttes länderna i EM-kvalet i Reykjavik, och Island nådde då 1–1.

I returen året efter fick Frankrike slita hårt i Paris innan hemmalaget vann med 3–2. Segermålet i andra halvlek gjordes av David Trezeguet som sedermera avslutade hela det EM-projektet med att skjuta guldet till Frankrike i finalen mot Italien 2000.

Utropstecknet:

Island har i turneringen haft 29 försök till avslut. Frankrike har haft 72. Men lagen har gjort lika många mål, sex var.

Frågetecknen:

Två avstängningar gör att Frankrike tvingas ändra i sin startelva. Mittbacken Adil Rami ersätts antingen av Manchester Citys Eliaquim Mangala eller Barcelonas nyförvärv Samuel Umtiti. Här verkar tränare Deschamps ha fastnat för 22-åringen Umtiti, som därmed får göra landslagsdebut i en EM-kvartsfinal. Håller nerverna?

Också N’Golo Kanté är borta efter två gula kort, och hans plats lär tas av Crystal Palace mittfältare Yohan Cabaye som redan gjorde 90 minuter i Frankrikes avslutande gruppmatch mot Schweiz.

För isländsk del är den stora frågan hur laget lyckats med konststycket att få nio gula kort på öppningselvan fördelade på nio olika gubbar. För femte matchen i rad kan Island alltså starta med samma lag, en stor orsak till nationens framgångar.

Troliga laguppställningar:

Frankrike:
Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Griezmann, Giroud, Payet

Island:
Halldorsson – Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason – Sigthorsson, Bödvarsson

Referentens tips:

Frankrike har inte förlorat en enda av de 16 senaste slutspelsmatcherna laget gjort på fransk mark. Å andra sidan, ska något lag göra slut på en sån statistik är det årets Island. Utgångstipset måste ändå bli en knapp fransk seger. 2–1 till värdarna.