Hoppa till huvudinnehåll

Lokal grupp bakom attacken i Bangladesh

Människor tänder ljus för att hedra offren i attacken mot en restaurang i Dhaka, Bangladesh, den 2 juli 2016.
Människor tänder ljus för att hedra offren i attacken mot en restaurang i Dhaka, Bangladesh, den 2 juli 2016. Bild: EPA/PIYAL ADHIKAR Mr. Bangladesh,Dhaka,terrorattacker,ljus (konkret icke-levande objekt)

Gärningsmännen vid gisslandramat i Bangladesh hade inte kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten, menar landets inrikesminister. I attacken dödades 20 gisslan, de flesta utlänningar.

Landets inrikesminister Asaduzzaman Khan Kamal säger till nyhetsbyrån AFP att de sju gärningsmännen tillhörde den bangladeshiska grupperingen Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh som inte har någon koppling till IS.

IS påstådde i ett tidigt skede av gisslandramat att organisationens krigare utförde attacken. Myndigheterna i Bangladesh har tidigare förnekat att IS skulle vara verksam i landet.

Polisen har publicerat namn och bild på de sex gärningsmännen som dog i polisens tillslag mot restaurangen. En sjunde har anhållits och kommer att förhöras. Polisen ska tidigare ha försökt gripa fem av dem.

– Alla var unga, högt utbildade män som hade studerat på universitet, säger Khan och tillägger att radikalisering har blivit ett fenomen.

Ett i raden av flera våldsdåd

Angriparna slog i fredags till mot en restaurang i diplomatkvarteren i Bangladesh huvudstad Dhaka. Restaurangen är populär bland utlänningar och nio italienare, sju japaner och en indier dödades.

Gärningsmännen tog målmedvetet livet av utlänningar och de som inte kunde recitera koranen. De bangladeshier som fanns inne i restaurangen fick leva och bjöds till och med på mat.

En rad våldsdåd riktade mot religiösa minoriteter, gay-aktivister, sekulära och bloggare har inträffat i Bangladesh det senaste året. Attacken mot restaurangen i Dhaka beskrivs ändå som något helt nytt.

Tidigare attacker som lokala islamistiska grupperingar legat bakom har oftast riktats mot individer och mot bangladeshier, medan den här attacken riktades mot utlänningar och verkade välplanerad.

Sammanlagt 20 gisslan, sex gärningsmän och två poliser miste livet i gisslandramat och polistillslaget som följde.