Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömshalvlek avslutade Islands saga – Girouds vänster visade vägen

Olivier Giroud och Antoine Griezmann firar 1–0-målet mot Island.
Olivier Giroud (#9) och Antoine Griezmann gjorde var sitt mål i den första halvleken. Olivier Giroud och Antoine Griezmann firar 1–0-målet mot Island. Olivier Giroud,Antoine Griezmann,Frankrikes herrlandslag i fotboll

Fyra baklängesmål på en halvlek var käftsmällar som inte ens Islands hjältar klarade av att hämta sig från. Olivier Giroud dominerade med två fullträffar i 5–2-segern. Island tackade för sig med hedern i behåll.

Ettan kom, tvåan kom, trean kom – och fyran kom rekordsnabbt för Frankrike.

Frankrike satte snabbt punkt för Islands askungesaga i Paris. Giroud var först ute, efter bara 13 minuter. Han tajmade löpningen perfekt förbi i en stillastående backlinje och avslutade vackert på halvvolley.

Rekordfart på målskyttet

Det var bara början på bombardemanget.

Paul Pogba satte in 2–0 på hörna, Dimitri Payet prickade in 3–0 med ett precisionsskott – och Antoine Griezmann lobbade in 4–0, halvlekens snyggaste mål och mål nummer 100 i EM-turneringen.

Kondoleansmeddelandena började rulla in på sociala medier.

Frankrike blev det första laget att göra fyra mål i första halvlek i en EM-slutspelsmatch. Ett enormt styrkebesked av värdnationen, som nu kanske är den största guldfavoriten.

– Nu orkar Island helt enkelt inte längre. Island har stått för så många bragder. Det var bara en tidsfråga innan en sämre halvlek skulle komma, sade Christoffer Herberts, som refererade matchen.

Paul Pogba jublar efter sitt mål mot Island i EM-kvartsfinalen.
Paul Pogba satte in 2–0 till Frankrike med 20 minuter på klockan. Paul Pogba jublar efter sitt mål mot Island i EM-kvartsfinalen. Paul Pogba,Patrice Evra,Frankrikes herrlandslag i fotboll

Island gav sig inte – två mål i andra halvlek

Men Island gav inte upp fajten.

Kolbeinn Sigthórsson blev Islands första tvåmålsskytt i turneringen då han fick en tå på ett lågt inlägg och satte in 1–4 med 35 minuter kvar att spela.

En gnutta hopp tändes hos islänningarna. Ett till trolleritrick var väl ändå inte möjligt?

Svaret var nej. Giroud satte en sista spik i kistan genom att göra 5–1 fyra minuter senare.

Isländska supportrar med en Lars Lagerbäck-flagga.
Island är utslaget – men tränare Lars Lagerbäcks hjältestatus består. Isländska supportrar med en Lars Lagerbäck-flagga. anhängare,fans,Lars Lagerbäck

Birkir Bjarnason gjorde det första målet för Island i turneringen – och det sista. Han reducerade till 2–5 med en nick i slutet av matchen. De isländska supportrarna firade vilt.

– Hatten av för Island. Gör tio halvlekar i nationens första mästerskap. En av dem är dålig, nio av dem är riktigt bra, sa Herberts.

Frankrike möter Tyskland i semifinal. Portugal och Wales gör upp om den andra finalplatsen.

Resultat:

Frankrike–Island 5–2 (4–0)
Frankrike: Giroud 13, 59 Pogba 20, Payet 43, Griezmann 45
Island: Sigthorsson 56, Bjarnason 84