Hoppa till huvudinnehåll

Kanada utreder könsneutrala identitetskort

Kathleen Wynne och Justin Trudeau deltar i prideparaden i Toronto 2013
Kathleen Wynne och Justin Trudeau deltar i prideparaden i Toronto 2013 Bild: AOP / Dominic Chan/WENN.com Justin Trudeau,Toronto,Kanada,Kathleen Wynne

Kanada utreder användningen av könsneutrala alternativ i identitetskort, sade premiärminister Justin Trudeau då han deltog i Prideparaden i Toronto under söndagen.

Trudeau som är den första kanadensiska premiärministern som deltar i paraden sade att regeringen utreder vad som är det bästa sättet att gå till väga.

Trudeau deltog i paraden tillsammans med provinsen Ontarios premiärminister Kathleen Wynne och Torontos borgmästare John Tory.

Ontario meddelade förra veckan att körkorten från och med 2017 kommer att inkludera ett tredje alternativ, X, utöver man och kvinna.

Tidigare den här månaden började Ontario dessutom bevilja hälsovårdskort som inte innehåller information om innehavarens kön, rapporterar det kanadensiska rundradiobolaget CBC.

Provinsregeringen säger att man vill säkerställa rättvis och etisk behandling av transpersoner och personer med annan könsidentitet än man eller kvinna.

Bland annat i Australien, Nya Zeeland och Nepal kan könstillhörigheten anges med bokstaven X.