Hoppa till huvudinnehåll

Tre dagars sorgetid i Irak efter Bagdadbomb

Släktingar begraver offer i terrordåd i Bagdad i offrens hemstad Najaf.
Offren sörjs långt utanför Karada. Två unga män som dödades i terrordådet begravs av släktingar i Najaf. Släktingar begraver offer i terrordåd i Bagdad i offrens hemstad Najaf. Bild: EPA/KHIDER ABBAS Irak,terrordåd

Den irakiska regeringen har utlyst tre dagars sorgetid för att hedra offren i årets hittills värsta terrordåd. Över 160 människor bekräftas hittills ha dött i självmordsattacken mot ett fullsatt torg i Bagdadstadsdelen Karada.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har utlyst tre dagars sorgetid för offren i självmordsattacken i Bagdad natten till söndag.

Attacken är den dödligaste i den irakiska huvudstaden i år då den krävde åtminstone 165 människors liv och skadade över 200 människor.

Terrorgruppen IS uppger sig ligga bakom attacken.

Allt svagare men ännu dödligt

Dådet kommer bara en knapp vecka efter att IS förlorade Falluja, den första större staden terrorgruppen lyckades få kontroll över i Irak.

De irakiska styrkorna lyckades befria hela staden mycket snabbare än trott och med långt färre förluster än befarat.

Enligt många observatörer tyder IS förlust i Falluja på att gruppen är allt svagare.

Attacken i Bagdad visar ändå att IS svaghet kan bli farligt för civila, då gruppen har en vana att hämnas sina förluster på dem.

Ville orsaka så stor skada som möjligt

Shaad-torget i Karada i bagdad efter terrordåd som krävde över 130 liv.
Explosionen ska ha svalt stora delar av Shab-torget i ett eldklot. Många av husen kring torget är totalförstörda, alla har fått svåra skador. Shaad-torget i Karada i bagdad efter terrordåd som krävde över 130 liv. Bild: EPA/ALI ABBAS Bagdad,Irak,terrorism

– Det här är ett fegt och avskyvärt dåd av ofantliga proportioner, att slå till mot civila under de sista dagarna av den heliga månaden ramadan, sa FN-sändebudet Jan Kubis då han fördömde dådet.

Gärningsmannen körde strax efter solnedgången i en lastbil med sprängämnen på ett livligt torg i stadsdelen Karada och sprängde sig mitt i folkhopen.

Flera tusen människor uppges ha varit på plats för att fira ramadan och för att se på EM i fotboll tillsammans.

Under ramadan fastar man under dagen och äter först då solen gått ner, mot slutet av månaden ofta i festligare former tillsammans med släkt och vänner.

Torget som också i vanliga fall uppges vara livligt kvällstid, var på grund av att slutet på ramadan närmar sig ännu livligare än vanligt då självmordsbombaren slog till.

Sorg, ilska

Karadaborna har natten till måndag lagt ner ljus på torget för att hedra de dödade.

Många sa att slutet på ramadan Eid al-fitr nu präglas av sorg istället för glädje.

– Jag frågar mig, är det här verkligen Eid? Folk brukade köpa mat, godsaker och fina kläder för att fira Eid. Nu köper de likkistor. Må gud straffa dem som bär ansvaret för det här, sa Karadbon Ali Mohammed till Reuters.

Den shiadominerade stadsdelen i centrum av Bagdad är känt för sina shopping- och nöjeskvarter och har utsatts för flera terrordåd.

Invånarna visade sin ilska över det dåliga säkerhetsläget då premiärminister Haider al-Abadi besökte området på söndag morgon.

Abadis konvoj omringades av människor som ropade skällsord och kastade småsten på premiärministerns bil.