Hoppa till huvudinnehåll

Avgörande ögonblick i rymden - Sonden Juno i omloppsbana kring Jupiter

Nasas rymdsond Juno hade en enda chans att lägga sig i omloppsbana kring Jupiter, en manöver som beskrevs som mycket kritisk.

Strax innan klockan sju på morgonen finsk tid kunde Nasa berätta att Juno lyckades.

Nu ska sonden avslöja gasjättens hemligheter. Juno ska bland annat undersöka om gasjätten har en solid kärna, mäta mängden vatten och ammoniak i atmosfären och kartlägga planetens våldsamma vindar och magnetfält.

Juno är försedd med en färgkamera som så småningom ska skicka bilder av Jupiters yta till Jorden.

Juno tog den här bilden av Jupiter och de fyra månarna Io, Europa, Ganymedes och Callisto den 29 juni.
Juno tog den här bilden av Jupiter och de fyra månarna Io, Europa, Ganymedes och Callisto den 29 juni. Juno tog den här bilden av Jupiter och de fyra månarna Io, Europa, Ganymedes och Callisto den 29 juni. Bild: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Jupiter (planeter)

Det tar nästan 50 minuter för radiosignalerna att färdas från Jupiter till Jorden.

På grund av Jupiters ogästvänliga förhållanden kan sonden bara överleva i 20 månader. Under den här tiden hoppas Nasa att sonden kan räta ut flera frågetecken och ge en bättre bild av hur hela solsystemet är uppbyggt.

"Jupiter är solsystemets nyckelplanet"

– Det är frågan om grundforskning och att ta reda på jupiters fysik och främst planetens uppbyggnad och mängden vatten där finns, säger Thomas Hackman som är docent i astronomi vid Helsingfors universitet.

Jupiter är solsystemets största planet och påverkar därför strukturen i hela systemet― Thomas Hackman

Enligt honom är det av stor betydelse att Juno lyckades ta sig till Jupiters omloppsbana. Nu kan man få svar på många frågor om planeten och resten av solsystemet.

– Jupiter är solsystemets största planet och påverkar därför strukturen i hela systemet, konstaterar han.

Thomas Hackman
Thomas Hackman är docent i astronomi vid Helsingfors universitet Thomas Hackman Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström thomas hackman

Tre passagerare ombord

Juno lämnade Cape Canaveral i Florida i augusti 2011. Den solpanelsdrivna sonden har nu färdats 2,8 miljarder kilometer. Projektet har kostat över en miljard dollar.

Ombord finns förutom avancerad teknik och mätinstrument också tre passagerare, i form av legogubbar.

Ombord på Juno finns tre legogubbar. De föreställer den romerska guden Jupiter, hans hustru Juno och Galileo Galilei som gjorde flera viktiga upptäckter.
Ombord på Juno finns tre legogubbar. De föreställer den romerska guden Jupiter, hans hustru Juno och vetenskapsmannen Galileo Galilei. Ombord på Juno finns tre legogubbar. De föreställer den romerska guden Jupiter, hans hustru Juno och Galileo Galilei som gjorde flera viktiga upptäckter. Bild: NASA/JPL-Caltech/KSC Nasa,Juno

Legogubbarna föreställer den romerska guden Jupiter, hans hustru Juno och den italienska vetenskapsmannen Galileo Galilei.

Galilei gjorde flera viktiga upptäckter om Jupiter på 1600-talet. Galilei upptäckte bland annat att planeten har fyra månar och de kallas därför de Galileiska månarna.

Uppdaterad 5.7.2016 kl.14: Hackmans kommentarer