Hoppa till huvudinnehåll

Hangö blåsorkester - en förening som är allt annat än död

Trumpetisten i Borgå Big Band övar
Hangö blåsorkester kan bli struken från föreningsregistret, (Arkivbild. Bildens trumpetist har inget med den nämnda föreningen att göra). Trumpetisten i Borgå Big Band övar Bild: Yle / Mathias Gustafsson borgå big band

Hangö blåsorkester hör till de närmare 2 000 finlandssvenska föreningar som hotar bli strukna ur föreningsregistret. Ordförande Christer Vuorinen säger att föreningen är aktiv och har verksamhet.

- Det här kom som en blixt från klar himmel då jag hörde att föreningen kan bli struken ur föreningsregistret. Jag hade inte ägnat en tanke åt att det kunde vara så här, säger Vuorinen.

Patent- och registerstyrelsen vill stryka ur föreningsregistret sådana föreningar som inte har uppdaterat sina registeruppgifter under de senaste tjugo åren.

Vuorinen tror att det säkert kan stämma att föreningens registeruppgifter inte har registrerats på rätt länge.

- Strax efter att föreningen grundades blev dåvarande ordförande allvarligt sjuk och jag tog över eftersom jag var viceordförande.

Efter det har det inte skett några ändringar av namntecknarna i föreningen, så vi har varit rätt så stabila de här senaste tjugo åren, säger Christer Vuorinen.

- Nu kommer vi givetvis att ta kontakt med Patent- och registerstyrelsen för att rätta till det här.

Hangö blåsorkester är aktiv

Christer Vuorinen säger att Hangö blåsorkester är en aktiv förening.

- Jag tycker vi är så aktiv som nu en sådan här förening kan vara på en så liten ort som Hangö är.

Christer Vuorinen från Hangö blåsorkester.
Christer Vuorinen, ordförande för Hangö blåsorkester. Christer Vuorinen från Hangö blåsorkester. Bild: Yle/Christopher Marins hangö blåsorkester

Föreningens medlemmar över varje söndag och har åtta till tio spelningar per år.

- Vi har fått understöd från olika instanser, vi använder vårt SO-nummer regelbundet och vi har ofta varit i kontakt med skattemyndigheterna. Visst känns det konstigt att ingen har lagt märke till att vi lever och mår bra, säger Vuorinen.

Bra att rensa emellanåt

Han förstår på sätt och vis ändå Patent- och registerstyrelsens agerande.

- De är ju ute efter att upprätthålla ett register som är up-to-date och det är bra. Så här får de ju vaskat fram de föreningar som är aktiva fast de är passiva i deras register, slår Vuorinen fast.

Närmare 40 000 föreningar kan komma att strykas ur föreningsregistret efter en färsk lagändring. Uppskattningsvis 2 000 av dem är svenskspråkiga eller tvåspråkiga. Det är Patent- och registerstyrelsen som kommer att rensa bort det myndigheten tror att är inaktiva föreningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland