Hoppa till huvudinnehåll

Muslimska världen fördömer terrordåd i Saudiarabien

Profetens moské i Median hör till islams mest heliga platser.
Profetens moské i Medina hör till islams mest heliga platser. Profetens moské i Median hör till islams mest heliga platser. Bild: EPA/SAUDI PRESS AGENCY Al-Madinah,Saudiarabien

Fyra säkerhetstjänstemän dödades när en självmordbombare sprängde sig utanför en av den muslimska världens heligaste platser, Profetens moské i Medina.

Medina är islams nästheligaste stad, efter Mecka. Eftersom det var en av de sista dagarna i den heliga fastemånaden Ramadan var området kring moskén fullt av pilgrimer.

- Säkerhetsstyrkorna såg en misstänkt man gå över parkeringsplatsen mot Profetens moské. När de försökte stoppa honom sprängde han sig, sade sade det saudiarabiska inrikesministeriet i ett uttalande.

Ögonvittnen säger att de hörde två höga explosioner.

- Det var mycket chockerande att en sådan attack inträffar på en plats som är så helig för muslimer, den näst heligaste i världen, sade sudanesiske Altayeb Osama som hade kommit för att be kvällsbön.

Självmordbombaren sprängde sig på parkeringsplatsen utanför moskén.
Självmordbombaren sprängde sig på parkeringsplatsen utanför moskén. Bild: EPA/SAUDI PRESS AGENCY Medina,Saudiarabien

Bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain har fördömt attacken.

- Attacken mot islams nästheligaste plats under den heliga fastemånaden Ramadan visar att terrorism saknar religion, tro och medmänsklighet, sade Egyptens utrikesministerium i ett uttalande.

Under gårdagen inträffade också två andra attentat i Saudiarabien, men i dem ska bara attentatsmannen själv ha dödats. En självmordsbombare sprängde sig nära det amerikanska konsulatet i Jeddah och en annan vid en shiamoské i staden Qatif.

Ingen hade heller tagit på sig skulden för dåden, men misstankarna riktas mot terrorgruppen Islamiska staten. IS har tidigare utfört flera attacker i Saudiarabien. De har främst riktats mot shiamuslimer och mot saudiarabiska säkerhetsstyrkor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes