Hoppa till huvudinnehåll

Nästan alla jordbruksstöd är nu utbetalda

Åker med vete.
Åker med vete. Bild: Yle/Jonas Blomqvist åkrar,landsbygd,sädesslag,sädesåker

Nu har sammanlagt omkring 1,71 miljarder euro i jordbrukarstöd som söktes år 2015 betalats ut till jordbrukarna. Men ännu saknar tusen gårdar en del av stöden.

De gårdar som fått påföljder vid kontrollerna av ersättningen för djurens välbefinnande och miljöersättning saknar ännu några av sina stödposter. De får de sista stödposterna efter att de avslutande beräkningarna färdigställts.

- Jordbrukarna har fått ungefär 80-85 procent av sina stöd. Det rör sig inte om stora summar som försenas, säger Leena Tenhola, överdirektör vid Landsbygdsverket.

Snabbare än andra EU-länder

Många bönder i Finland har varit upprörda och demonstrerat kring hur Landsbygdsverket skött utbetalningen.

- Gårdarnas ekonomiska situation är väldigt svår i Finland. För gårdarna är det mycket allvarligt då stöden försenats, fast än de fått största delen av sina stöd i tid, säger Tenhola.

Majoriteten av utbetalningarna sker ändå inom den tidtabell som Jord- och skogsbruksministeriet, Landsbygdsverket och Lantmäteriverket ställt upp som mål.

Trots de sena utbetalningarna visar en jämförelse mellan EU-länderna att Finland är ett av de länder som snabbast har betalat ut de stöd som hör ihop med den nya programperioden. Många EU-länder har inte klarat av att betala ut stöden i samma takt som Finland.

Datasystemet borde nu fungera

Orsaken till att utbetalningarna har försenats är att datasystemet som landsbygdsverket använder har strulat. Datasystemet är nu färdigt och inga ändringar borde förekomma.

- Jordbrukaren borde nog kunna lita på tidtabellen, säger Tenhola.

I höst börjar de jordbrukarstöd som sökts i år betalas ut.

Uppdaterad 5.7 klockan 12:38: Förtydligande kring de som saknar stödposter.

Läs också