Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges USA-avtal väcker frågor i Finland

USS Mount Whitney låg för ankar mitt i Stockholm för några dagar sedan. En "artighetsvisit" kallades besöket, i samband med Baltops-övningen i Östersjön.
USS Mount Whitney låg för ankar mitt i Stockholm för några dagar sedan. En "artighetsvisit" kallades besöket, i samband med Baltops-övningen i Östersjön. USS Mount Whitney låg för ankar mitt i Stockholm för några dagar sedan. En "artighetsvisit" kallades besöket, i samband med Baltops-övningen i Östersjön. Bild: Yle / Ingemo Lindroos USA,krigsfartyg,försvarssamarbete,försvarspolitik,Stockholm,Sverige

Sveriges nyligen undertecknade samarbetsavtal med USA väcker debatt mellan svenska och finländska politiker. Varför ska Sverige ligga med USA? frågar Carl Haglund i Visby.

För en månad sedan undertecknade Sverige ett avtal om utökat militärt samarbete med USA. Man ska stärka sitt samarbete genom gemensamma övningar och informationsutbyte och avtalet ska sända en säkerhetspolitisk signal, säger den svenska regeringen.

Det här samarbetsavtalet har fått finländska politiker att flera gånger ställa frågor till sina svenska kollegor om vad avtalet egentligen innebär.

Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland
Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland Bild: Yle / Ingemo Lindroos Sverige,USA,försvarspolitik

Finlands tidigare försvarsminister Carl Haglund är en av dem som förvånas över det täta samarbetet med USA, samtidigt som landet inte har ambitioner att gå med i försvarsalliansen Nato. Det förde han också fram i en försvarspolitisk debatt under politikerveckan i Visby på måndag kväll.

"Vi har ingen tydlig bild"

I en paneldebatt sade han lite skämtsamt att han inte förstår "varför Sverige ska ligga med USA". I en intervju för Yle Nyheter uttrycker han sig så här efter debatten:

Finlands Carl Haglund frågade sina politikervänner i Sverige vad USA-avtalet egentligen innebär.
Finlands Carl Haglund frågade sina politikervänner i Sverige vad USA-avtalet egentligen innebär. Finlands Carl Haglund frågade sina politikervänner i Sverige vad USA-avtalet egentligen innebär. Bild: Yle / Ingemo Lindroos försvarspolitik,Almedalsveckan,Carl Haglund

- Det som vi har frågat många gånger, bland annat på Gullranda på de säkerhetspolitiska samtalen, för någon vecka sedan är: "Vad innebär samarbetet med USA i kristid?". Det har åtminstone för mig blivit öppet och det skulle vara oerhört intressant attt föra den diskussionen.

- Jag tycker att det viktiga är att veta var man har varandra i sådana här centrala frågor. Ärligt är det så att vi i Finland inte har en tydlig bild av vad USA:s och Sveriges bilaterala avtal handlar om. Och jag tycker att det är viktigt att kommunicera att det är en fråga som många i Finland har grubblat på.

Haglund säger samtidigt att han inte tycker att det är dåligt med samarbetsavtalet i sig - Finland samarbetar också med USA.

Innehållet i avtalet klarnar senare?

En fråga som har diskuterats också i Sverige är om USA-avtalet innebär att Sverige får försvarsgarantier. Den svenska regeringen har sagt att försvarsgarantier inte finns med.

Men samtidigt är det få aktiva försvarspolitiker som vet något mera om vad USA-avtalet egentligen innebär.

Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland
Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland Sveriges försvarssamarbete med USA väcker förundran i Finland Bild: Yle / Ingemo Lindroos Sverige,Gotland,Visby,krigsfartyg,Svenska marinen

- Jag tycker att det är bra med bilateriala avtal och så kan vi i Sverige få träna med dem vi tycker är bra för oss att träna med, i de saker vi behöver öva, säger Åsa Lindestam, som är socialdemokrat och vice ordförande i försvarsutskottet i den svenska riksdagen.

Svenska Dagbladet har rapporterat om en bilaga till avtalet, som fortfarande är hemlig och som handlar om hur det ska tillämpas. Hur omfattande är egentligen det här avtalet?

- Jag vet ungefär lika mycket som du i det fallet då, säger Lindestam och hänvisar till att den utredning som är på gång, om Sveriges internationella försvarssamarbeten, kanske berättar mera om vad samarbetet handlar om.

Svensk förståelse för finländsk undran

Hans Wallmark är Moderaternas försvarspolitiska talesperson och stöder ett svenskt Nato-medlemsskap. Han säger att han förstår att Sveriges samarbetsavtal väcker frågor.

- Jag tycker att det är befogade frågeställningar. Jag tycker det är bra att vi fördjupar samarbetet. Den grundläggande frågeställningen - att vi kan göra hur mycket som helst med USA men sedan blir det "vojnevojne" med Nato, det tycker jag är en befogad frågeställning.

- Det är konstigt att man kan svälja det ena och spotta ut det andra, säger Wallmark.

Den svenska flottan visar upp sig i Visby.
Den svenska flottan visar upp sig i Visby. Den svenska flottan visar upp sig i Visby. Svenska marinen,Svenska flottan,krigsfartyg,försvarspolitik,Visby,Gotland