Hoppa till huvudinnehåll

Terroristerna i Dhaka tillhörde överklassen

Människor hedrar offren i terrorattacken mot en restaurang i Dhaka.
Människor hedrar offren i terrorattacken mot en restaurang i Dhaka. Bild: EPA/STRINGER Dhaka

De flesta av dem som misstänks för terrordådet på en restaurang i Bangladeshs huvudstad Dhaka tillhörde överklassen.

Bangladeshiska myndigheter trodde inledningsvis att terroristerna som dödade 20 gisslan på ett kafé var fattiga män. Polisutredningen visar att det bara gällde en av sju misstänkta.

- En majoritet av pojkarna som angrep restaurangen kom från mycket bra skolor. Några gick i elitskolor. De kom alla från ganska förmögna familjer, säger Informationsminister Hasanul Haq Inu till den indiska TV-kanalen NDTV.

En av de misstänkta är son till en högt uppsatt politiker. De flesta av föräldrarna har chockats av sönernas inblandning i dådet.

Utdraget gisslandrama

Sju män stormade restaurangen Holey Artisan Bakery i diplomatkvarteren i Dhaka på fredagskvällen och tog människor gisslan.

Säkerhetsstyrkorna stormade restaurangen tolv timmar senare och hittade 20 gisslan mördade. Bland offren fanns nio italienare, sju japaner, en amerikan och en indier. En italienare saknas fortfarande

Två poliser dödades under räden och sex av sju gisslantagare. En misstänkt greps. Terrorgruppen IS har meddelat att den låg bakom attacken, men uppgiften förnekades av Bangladeshs regering.