Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Lundin: Min mormor Nea och jag

Thomas Lundin
Thomas Lundin Thomas Lundin Bild: Thomas Lundin / privat vegas sommarpratare 2016 thomas lundin,Thomas Lundin

År 1929 föddes Thomas Lundins mormor Linnéa Söderlund. I dag får hon ett sommarprat tillägnat sig.

- Ingen skulle komma på idén att be henne sommarprata fast hon är min stora idol, därför gör jag det för henne.

När Lundins mormor föddes tio år efter inbördeskriget var Finland ett fattigt land och få hade det välställt. Inte heller mormoderns familj också om de hade så de klarade sig. Föräldrarna ägnade sig åt småbruk, odlade potatis och råg, hade häst, ko och hönor för självhushållning och sålde lite av överskottet.

Barn fanns det gott om och till en början var allt lugnt och tryggt i den lilla världen också om den stora världen om en tid skulle stå i brand.

Syskonsjälar

Lundin delar mycket med sin mormor, inte bara musiksmak.

- Då jag var 11 år gammal var jag en mer eller mindre daglig gäst hemma hos min mormor och morfar. Jag hade lyckan att växa upp bara några kilometer från dem.

Thomas Lundin och mormor Nea
Thomas Lundin och hans mormor Linnéa Söderlund Thomas Lundin och mormor Nea Bild: Privat / Thomas Lundin vegas sommarpratare 2016 thomas lundin

Men Lundins program handlar också om alla de lärdomar jäktade nutidsmänniskor har att hämta från en tidigare generation.

- Momi förminskar till exempel aldrig barn. Daltar aldrig med dem, utan behandlar dem med respekt. Men inte på det där moderna, gränslösa sättet där vuxna inte vågar vara vuxna. Du som har äldre släktingar vid liv, ring dem i dag, se till att äta glass med dem innan sommaren är slut.

Favorit i repris

Thomas Lundin, programledare och mediepersonlighet i Svenskfinland gör come back i sommarpratets tecken. Senast sommarpratade han år 2009.

- Jag är väl stolt mästare i antal sommarprat på Rado Vega, jag tror att det här blir mitt åttonde.

När Radio Vega började med sommarprat som koncept var det ofta husets egna redaktörer som pratade och spelade musik. På senare år har konceptet breddats till att mera likna förebilden Sommar i P1.

Lyssna på musiken i Thomas Lundins program, eller ladda ner en musikfri podcast.

Listan på alla årets sommarpratare

Vegas sommarpratare 2016

Läs också

Nyligen publicerat - Vega