Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals pälsdjursvalpar i konkursbo

Skugghus
Skugghus Bild: Yle/Sofi Nordmyr rävhotell

Rena konkurser inom pälsnäringen har inte setts i någon större utsträckning sedan början av 1990-talet. Nu är två konkurser aktuella, en i Maxmo och en i Ullava i Karleby. Produktionskostnaderna överstiger det pris man får för skinnen och bankerna har blivit försiktigare med att bevilja förskott på skinnproduktionen och konkurserna är ett faktum.

Farmarna i de aktuella konkurserna har investerat i sina farmer och när valparna skulle födas upp efter parningen tog pengarna slut och bankerna finansierade inte längre de här två farmerna. Konkurs var enda utvägen eftersom djuren inte heller kunde lämnas utan mat, konkursförvaltningen ser till att djuren sköts tills de sålts.

Tiotusentals rävar och minkar söker ny ägare

Det är närmare 30 000 minkvalpar och cirka 10 000 blårävsvalpar plus tusentals avelsdjur som kommer att säljas via anbud. Inställningen från bankernas sida till farmarna har skärpts enligt advokat Christer Eriksson i Jakobstad som sköter om konkursboförvaltningen av de två berörda pälsfarmerna.

- Det är klart att alla ser om sitt hus, bankerna måste se till att de inte får kreditförluster och då vill de gärna att företagaren själv är med och satsar och säljer av sin egendom för att få det att snurra, säger Christer Eriksson.

Advokat Christer Eriksson i Jakobstad
Christer Eriksson Advokat Christer Eriksson i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,advokater,christer eriksson

Saga Furs och bankerna finansierar förskott

Pälsfarmarna är beroende av förskott från pälsauktionsbolaget Saga Furs och bankerna för att klara tiden från valpningen till dess att skinnlikviderna kommer in. De här båda parterna har inbördes avtal kring säkerheter.

- Jag har i uppdrag att tolka den här säkerhetssituationen mellan parterna i de här fallen och den ser ganska komplicerad ut.

- Både banken och Saga Furs har företagsinteckningar och Saga Furs har panträtt till skinnena och skinnena ingår som en del i företagsinteckningen och har man inte sett till att man har bankens samtycke till allting kan det bli en ganska intressant situation.

Blir det fler konkurser?

Advokat Christer Eriksson säger att framtiden för pälsnäringen hänger på de kommande auktionerna. Den första auktionen, som blir en värdemätare, kommer redan i senare delen av september månad i Vanda.

- Så länge man får upp priserna så att produktionskostnaderna täcks kan jag tänka mig att man kan undvika konkurs men många ligger djupt redan nu och allt beror på hur stor en uppgång blir.

- Om de skinn som såldes i juni gick i lager finns de kvar på marknaden, om de gick till till produktion finns det en ljusning i framtiden, men ingen vet för tillfället.

Läs också