Hoppa till huvudinnehåll

"Utan helikopter hade min man inte överlevt"

Gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma.
Gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma. Bild: Yle / Mattias Simonsen super puma

Planer på att skära ner på flygledningen i Åbo oroar skärgårdsbor. Om helikoptern inte varit på plats i Åbo hade min man inte varit i livet i dag, säger Jaana Sjöblom från Jurmo.

Förra veckan röt landskapsstyrelsen i Egentliga Finland till. Att Åbo skulle gå miste om både läkar- och räddningshelikopter är inte ett alternativ.

Gränsbevakningsväsendet ska spara 15 miljoner euro och enligt ett förslag från Inrikesministeriet skulle man i Åbo sluta upprätthålla flygledning under nätter. Det skulle betyda att varken läkar- eller räddningshelikopter kan starta från Åbo.

Han lever i dag tack vare den snabba hjälpen vi fick.

Enligt landskapsstyrelsen äventyrar man åbolänningarnas säkerhet då en räddningshelikopter i värsta fall blir tvungen att rycka ut från Helsingfors-Vanda flygplats istället för Åbo flygplats. Planerna får också hård kritik av skärgårdsborna själva. Speciellt av dem som har erfarenhet av hur viktig helikoptern är.

Skärgårdsborna lyfter fram hur viktig helikoptern är

Jaana Sjöblom och hennes man Roger Sjöblom bor i Sverige men är ofta på plats på norra Jurmo där Jaanas hemgård finns. På Jurmo befann de sig också dagen före julafton i fjol då Roger plötsligt blev sjuk.

- Han klagade på ont i bröstet och fick svårt att andas. Jag förstod att vi snabbt behöver få hjälp och ringde112. Vid larmcentralen sa de att en helikopter är på väg och ungefär 15 minuter senare var den här. Tack och lov fick vi snabbt hjälp.

nödnumret på en ambulans
Jaana ringde 112 och fick snabbt hjälp då helikoptern kunde rycka ut från Åbo. nödnumret på en ambulans Bild: Yle/Erica Vasama utryckningsfordon,räddningsfordon

Flygtiden mellan Åbo och Helsingfors är uppskattningsvis 45-50 minuter, vilket innebär att flygtiden till en hjälpbehövande i skärgården i värsta fall blir tre till fyra gånger längre. Jaana Sjöblom vill inte tänka på vad som skulle ha hänt om helikoptern inte varit på plats i Åbo då Roger fick sin hjärtattack.

- Om det tagit så länge hade min man inte klarat sig. Han lever i dag tack vare den snabba hjälpen vi fick, säger Jaana Sjöblom.

Skulle jag blivit tvungen att vänta flera timmar på en ambulans vet jag inte hur det skulle ha gått.

Tacksam för snabb hjälp är också Birgitta Rosenqvist i Houtskär. Hon fick åka i räddningshelikopter efter en fallolycka.

- Jag gick i en hög mörk trappa då jag plötsligt föll flera meter. Jag rullade runt och slog mig överallt. Skinnet på halva benet revs upp och det var blod överallt. Skulle jag blivit tvungen att vänta flera timmar på en ambulans vet jag inte hur det skulle ha gått, säger Birgitta Rosenqvist.

Ambulansen kan ta flera timmar

Hon undrar om man från ministeriet förstår hur länge det kan ta för en ambulans ta sig ut till Houtskär.

- Det kan ta länge innan en ambulans är på plats här i Houtskär. Det beror på färjorna men man kan bli tvungen att vänta flera timmar. Helikoptern är här på en halvtimme eller mindre.

Färjan Stella.
Att åka färja tar tid, också för ambulansen. Färjan Stella. Bild: Yle/Johanna Ventus förbindelsetrafik

Att helikopter finns i Åbo är livsviktigt för skärgårdsborna slår Rosenqvist fast.

- Helikoptern betyder mycket för tryggheten, att man vet att hjälp är på väg inom en snar framtid. Mycket har tagits ifrån oss här i skärgården och vi vill inte tappa den här livsviktiga servicen. Många liv har räddats här ute tack vare att vi har helikoptern, säger Birgitta Rosenqvist.