Hoppa till huvudinnehåll

Bagdadattacken värsta terrordådet i Irak sedan 2003

Morgonen efter en dödlig självmordsattack i Karrada, Bagdad 3.7.2016
Morgonen efter en dödlig självmordsattack i Karrada, Bagdad 3.7.2016 Bild: EPA/ALI ABBAS Bagdad,Irak,självmordsattacker,terrorattacker,Karrada,bomber

I Irak har antalet offer efter helgens terrordåd i Bagdad stigit till över 250. Det gör attacken till det värsta enskilda terrordådet i landet sen USA:s invasion år 2003.

Helgens terrordåd i Bagdadstadsdelen Karrada krävde över 250 människors liv, vilket gör det till det värsta enskilda terrordådet sen invasionen år 2003.

Terrorgruppen IS har meddelat att den ligger bakom attacken, som utfördes av vad som misstänks vara åtminstone två självmordsbombare.

Den ena av gärningsmännen detonerade en lastbil full med sprängämnen precis bredvid ett fullsatt torg där människor hade samlats vid solnedgången för att fira ramadan.

Det också vanligtvis livliga torget i stadsdelen Karrada var ännu mer fullspäckat än vanligt på grund av festligheterna, vilket gjorde att bombdådets följder också blev så blodiga.

Bilbomb exploderade i stadsdelen Karrada i Bagdad, Irak den 2 juli 2016.
Bilbomb exploderade i stadsdelen Karrada i Bagdad, Irak den 2 juli 2016. Bild: PA/AHMED JALIL Karrada,Bagdad,Irak,självmordsattacker,bomber,Islamiska staten (IS),terrorism,terrorattacker

Enligt IS utfördes attacken uttryckligen för att döda shiiter, men den tros ändå ha utförts som hämnd för att gruppen förlorade kontrollen över staden Falluja väster om Bagdad.

Falluja var den första större staden IS tog över under sin blixtoffensiv år 2014 och är en stor symboliskt förlust.

Många experter har tolkat den relativt lätta och snabba segern över IS i Falluja som ett tecken på att gruppen är svårt försvagad militärt.

Förödelsen tog dagar att reda ut

Enligt de irakiska myndigheterna totalförstörde bomben och det eldklot det orsakade byggnader flera kvarter från själva explosionen.

Över hundra människor saknades länge då den massiva förödelsen tog länge att reda upp.

Många av de flera hundra skadade dog också senare på sjukhus och antalet döda har därför fortsatt att stiga sen helgen.

”Vägspärrarna ett skämt”

Karrada har varit mål för flera terrordåd och invånarna där och i resten av Bagdad har uttryckt ilska över att säkerhetsläget är så dåligt.

Då premiärminister Haider al-Abadi besökte Karrada i söndags möttes hans konvoj av buande och stenkastning.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi sitter i en stol.
Premiärminister Haider al-Abadi har fått hård kritik redan en längre tid för säkerhetsläget. Efter helgens bombdåd möttes hans konvoj av stenkastning då han skulle besöka platsen där terrordådet inträffade. Iraks premiärminister Haider al-Abadi sitter i en stol. Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER Haider al-Abadi,Irak

Landets inrikesminister Mohammed Ghabban anmälde att han avgår efter bombdådet men Abadi har ännu inte godkänt avskedsansökan.

Ghabban riktade samtidigt skarp kritik mot regeringens tillkortakommanden vad gäller säkerheten.

Han sade att de olika säkerhetsmyndigheterna agerar kaotiskt, är oförmögna att samarbeta och beskrev bland annat vägspärrarna som ska förhindra liknande bombdåd i Bagdad som ett dåligt skämt.

Läs också