Hoppa till huvudinnehåll

Bonga havsörnar i fågeltornet i Ruskis

Thomas Hedberg.
Thomas Hedberg säger att många sällsynta fåglar kan bongas i Ruskis. Thomas Hedberg. Bild: Yle/Sofia Strömgård ruskis (borgå)

Området kring fågeltornet i Ruskis i Borgå är en bra plats för den som vill bonga sällsynta arter. Olika slags fåglar håller gärna till där och havsörnar kan man se så gott som dagligen, säger ornitologen Thomas Hedberg.

Bara i Borgå finns det många fågeltorn att välja mellan för den fågelintresserade. Yle Östnyland ville veta vilket fågeltorn i Östnyland som är det bästa, och fågelskådaren Thomas Hedberg valde det nya fågeltornet i Ruskis i Borgå.

Inte långt från centrum och några hundra meter från Borgå sjukhus befinner sig fågeltornet som har nio år på nacken. Enligt Hedberg är området ett ställe där fåglarna trivs, och man kan bonga en hel del rariteter om man har tur.

– Man har bra insyn över hela området och ser också stora delar av himlen vilket innebär att det är lätt att se flyttande fåglar röra sig över området, säger Hedberg.

Utsikt från Ruskis nya fågeltorn.
Man ser långt från fågeltornet. Utsikt från Ruskis nya fågeltorn. Bild: Yle/Sofia Strömgård svinö

Dessutom är tornet högt och stadigt, och det ryms en hel del folk på samma gång.

Lugnt i juli

En solig morgon i juli är utsikten från tornet fantastisk. Korna betar nedanför tornet och man kan se Svinö på andra sidan viken. Små flockar med starar har Hedberg redan sett den här morgonen, och en sångare hörs i vassen.

Fåglarna håller i gång i Ruskisområdet nästan året runt, även om det just nu är den lugnaste perioden på året.

– Det är inga flyttningar på gång, varken norrut eller söderut. Fåglarna sköter om sina ungar och lever ett lite lugnare liv, säger Hedberg.

Under flyttningstiden på våren ser man en massa rastande fåglar på området, vadare och änder och en massa sällsynta arter.

– På hösten samlas här mycket gäss och i skymningen landar hundratals av dom på området. Stora starflockar kan man också börja se så småningom.

Silkeshägern är en raritet

Hedberg har sett över 300 fågelarter i Finland. Till de mest sällsynta som han sett i fågeltornet i Ruskis hör silkeshägern.

Den 27 maj i år lyckades han bonga en silkeshäger, och det var första gången någonsin som en silkeshäger setts på området där Borgånejdens fågelförening håller till.

– Man kan nog lugnt säga att det är den mest sällsynta fågeln som jag sett i det här tornet.

Årligen brukar man också se citronärla och vassångare som hör till rariteterna.

Örnar häckar inte långt ifrån tornet, och Hedberg berättar att man kan se havsörnar så gott som dagligen.

Havsörnen är allmän i Ruskisområdet. Arkivbild. Bild: Idalia Skalska / Wikipedia örn

Om man själv vill bonga fåglar lönar det sig att ha en bra kikare. En tubkikare är nästan nödvändig då man befinner sig i ett fågeltorn, anser Hedberg.

Som fågelskådare väcker en sällsynt fågel tjusning, och att se en ovanlig fågel hör definitivt till höjdpunkterna. Drivkraften är ändå nyfikenhet: Man vill hela tiden veta vad det är för fågel man ser i kikarlinsen.

– Men det är också fint att se på samma gamla vanliga vitkindade gäss när dom landar i stora flockar år efter år. Varje vår undrar man hur dom orkar flyga av och an.

Thomas Hedberg intervjuades i Yle Östnylands sommarserie "Östnylands bästa"