Hoppa till huvudinnehåll

Julien Huéber: Sveriges mästerkock ledde mig till Finland

Julien Huéber
Julien Huéber sommarpratar om kärlek och mat den 6.7.2016. Julien Huéber Bild: Yle / Elisabeth Morney vegas sommarpratare 2016

- Jag är så gott som född i en gryta, säger mästerkocken Julien Huéber som har rötterna i Frankrike och i Italien.

Julien Huéber flyttade från Frankrike till Sverige för att studera teknisk fysik. För att inte behöva äta fabriksproducerad mat kockade Julien för hela kompisgänget, vilket ledde till att han blev uppmuntrad att söka sig till tävlingen Sveriges mästerkock.

Julien klarade sig väldigt bra. Han åkte ut när det bara var sex deltagare kvar, efter ett smaktest där kockarna skulle känna igen vilka ingredienser en fransk gryta bestod av.
Trots att portobellosvampen är en champinjon godkändes inte champinjon som svar. Många av Juliens fans tyckte att det var orättvist och hörde av sig till honom.

Ett osannolikt brev

Ett e-postmeddelande av ett fan stack ut över alla andra. Det var från Ida i Vasa. En intensiv brevväxling uppstod och efter några veckor var de tokkära i varandra utan att de ens hade setts. Plötsligt fann Julien sig på färjan från Umeå till Vasa för att åka till ett spännande möte med oviss utgång.

Det var inte utan fjärilar i magen som Julien åkte på en ”blinddate”. Bakom sig hade han ett mångårigt trassligt förhållande som nästan hade tagit kål på honom. Vem är nu den här okända kvinnan som hade skrivit till honom bland andra fans?

Från Sverige till Finland

Men allt gick bra. Tycke uppstod och de började sällskapa. Nu har de en dotter, bor i Vasa och Julien håller på att lära sig lite vörådialekt eftersom han jobbar som restaurangchef i Vörå. I planerna ingår husbygge och giftemål.

- Går det att göra macarones på havtorn? är det som rör sig i tankarna på mästerkocken Huéber idag.

Julien Huéber sommarpratar i Radio Vega 6.7 kl. 10:03 och 18:03.

Lyssna till musiken i Juliens sommarprat.

Listan på alla Radio Vegas sommarpratare.

Ladda ner programmet som musikfri podcast

Vegas sommarpratare 2016

Läs också

Nyligen publicerat - Vega