Hoppa till huvudinnehåll

Ok att bära militäruniform i Prideparaden? – luddiga besked från Försvarsmakten

Trapporna till Helsingfros domkyrka på Senatstorget är fullsatta av pridedeltagare med regnbågsflaggor och ballonger.
Försvarsmakten ger luddiga besked gällande deltagande i Pride i uniform. Trapporna till Helsingfros domkyrka på Senatstorget är fullsatta av pridedeltagare med regnbågsflaggor och ballonger. Bild: Yle / Niklas Fagerström Senatstorget,Helsingfors domkyrka,Helsinki Pride,prideparader,helsingfors pride,Helsingfors

I lördagens Prideparad i Helsingfors deltog översergeant Juho Pylvänäinen iklädd uniform. Det här orsakade en massa kommentarer på sociala medier både för och emot, och också inom Försvarsmakten verkar beskeden om att bära militäruniform i Prideparaden otydliga.

På Försvarsmaktens webbplats står det att man inte får använda militäruniformen om det är fråga om partipolitisk verksamhet, valreklam eller en demonstration. Pride definieras i allmänhet som ett festtåg, och Pride är ett evenemang för sexuella minoriteter.

I tisdags skrev Försvarsmaktens informatör att det inte är önskvärt att bära uniform under ett liknande evenemang.

- Vi ser inte att det är ändamålsenligt och önskvärt att en enskild soldat uppträder i militäruniform på sin fritid i liknande evenemang, eftersom man då skapar en bild av försvarsmakten utgående från den soldatens kläder och hur den soldaten uppträder, skriver informatör Henrik Gahmberg i ett e-postmeddelande till Yle X.

Gahmberg konstaterar också att det inte är Försvarsmaktens sak att delta i eller ta ställning till Pride. Han säger också i meddelandet att det inte går att kommentera saken mer utförligt eftersom den som är ansvarig är på semester.

Vi ser inte att det är ändamålsenligt och önskvärt att en enskild soldat uppträder i militäruniform ...på liknande evenemang― Henrik Gahmberg, informatör, Huvudstaben

Beväringsförbundet förundrar sig över Gahmbergs kommentar och skriver i ett pressmeddelande att Försvarsmakten har förbundit sig till att främja jämlikhet på alla nivåer i sin verksamhet.

- Det är ett märkligt ställningstagande av Försvarsmakten i en sak där linjen borde vara alldeles klar. Det är inte konstigt att jämlikheten när det gäller sexuella minoriteter inte går framåt på kasernerna om Försvarsmakten inte offentligt är du med saken, säger Beväringsförbundets ordförande Rami Laitila i pressmeddelandet.

"Det här är inte en så enkel sak"

I dag kommenterade huvudstabens kommunikationschef Jan Engström frågan för Helsingin Sanomat, men huruvida det är tillåtet eller inte förblir ändå rätt oklart.

Det här är inte en så enkel sak, säger Engström till tidningen. Här har man kanske velat skapa en motsättning eller tillspetsa frågan gällande Pride, när det visade sig att en person i tjänsteuniform hade deltagit, säger Engström.

- Vi vill inte vara överdrivet stela eller konservativa, men som myndighet iklädd uniform representerar vi yrkeskåren. Ingen enskild person är förbjuden att delta, och det finns igen anvisning om det, utan var och en bedömer själv hur man tillämpar de regler som finns.

- Jag skulle hellre tala mera allmänt om liknande tillställningar. Om det är fråga om en publiktillställning, finns det inget som hindrar. Om tillställningen kan betraktas som en demonstration, då gäller försvarets regelverk, säger Engström till HS.

I Sverige har försvarsmakten deltagit i Prideparaden i åratal. Också i Storbritannien och i USA har försvarsmakten deltagit i Prideparader.