I över ett år har den vita träbron i Centralparken i Pargas varit täckt av klotter och graffiti. Pargas stad har inte råd att måla över skadegörelsen som inte kommer att försvinna i första taget.
Solen skiner i Centralparken i Pargas. Gräset är grönt och vattnet i dammen ligger spegelblankt men sommaridyllen bryts då man tar en närmare titt på bron över dammen. Svärord, könsord och en elak hälsning till polisen i svart och rosa sprejfärg pryder nu den vita träbron. Också bänkarna bredvid dammen har fått sig en omgång av sprejfärgen.
Inte ser det vackert ut, konstaterar Sonja Österholm, parkarbetsledare vid Pargas stad. Redan för ett år sedan lade man märke till att någon klottrat på bron, och med tiden har det blivit värre och värre.
- I alla fall sedan i fjol har det sett ut så här, och sakta men säkert kommer det lite till.
Hur stort är problemet med skadegörelse i centralparken?
- Det förekommer i liten skala, men inte så att det orsakar stora problem, säger Österholm.

Inga pengar i budgeten för att åtgärda skadegörelsen
Klottret har alltså i över ett år prytt bron i Centralparken och som det ser ut nu kommer skadegörelsen inte att försvinna någonstans den närmaste tiden. Det är nämligen inte så enkelt som att ta fram målarpenseln och dra på lite vit färg, konstaterar Sonja Österholm.

- Att fixa bron är ett ganska stort projekt och våra sommarresurser räcker inte till. Om det bara skulle handla om att måla över klottet på räcket skulle det inte vara ett problem, men nu är bron i så dåligt skick att den måste skrapas ordentligt och målas om helt och hållet. Vi kommer att bli tvungna att begära in offerter från företagare för att göra jobbet.
Hur dyrt blir det att fixa till bron?
- Det är svårt att säga i det här skedet, men jag är ganska säker på att vi i alla fall talar om tusen euro om det ska göras ordentligt.
Vem som ligger bakom skadegörelsen vet man inte. Därför blir det Pargas stad som måste står för utgifterna. Det betyder att skadegörelsen blir kvar åtminstone den här sommaren.
- Ja, det ser tyvärr ut så. Min tanke är att föra fram det till nästa års budget, och går det igenom kan vi fixa till det nästa år. Men årets resurser räcker inte till för ett sådant här projekt, säger Sonja Österholm.
Dyrt att betala för gamla synder
Även om man i Pargas inte vet vem som ligger bakom skadegörelsen varnar kriminalöverkonstapel Thomas Westerholm för att notan kan bli stor om man åker fast. I höstas hade några ungdomar förstört bland annat eluttag, väggar och dörrar vid det nya daghemmet Silva på Kimitoön. Ungdomarna var minderåriga och hade inget straffansvar. Däremot är de ersättningsskyldiga och måste betala för skadegörelsen den dag de börjar tjäna pengar i framtiden.
- Notan för skadegörelsen vid det nya daghemmet i Kimitoön blev ungefär 10 000 euro, så det kan bli fråga om stora summor.
Sedan ungdomarna åkte fast har det dock varit lugnt på skadegörelsefronten i Kimitoön berättar Westerholm.
- Det verkar ha blivit en effekt av att de åkte fast och förstod konsekvenserna av sina handlingar. På Kimitoön har det varit väldigt lugnt det senaste halvåret, säger Westerholm.