Hoppa till huvudinnehåll

Pressat Nato samlas till toppmöte – Finland sitter med vid middagsbordet

Polens och Natos flagga.
Polens flagg bredvid Natoflaggan. Polens och Natos flagga. Bild: EPA/LESZEK SZYMANSKI Polen,Nato,flagga,flaggor,militärallianser

På fredag eftermiddag inleder Nato sitt toppmöte i Warszawa. Militäralliansen står inför enorma utmaningar då det säkerhetspolitiska läget har försämrats både i öst och syd. Natoländerna väntas vid mötet visa enighet och styrka.

Den ryska annekteringen av Krim har fått Nato att gå tillbaka till sitt ursprungliga kärnuppdrag, att slå vakt om det egna territoriet.

Samtidigt som hotet från terrororganisation Islamiska staten och flyktingkrisen tvingar Nato att ta en mer aktiv roll inom nya områden.

Förstärka den militära närvaron i Baltikum

När Nato samlades till toppmöte i Wales för knappt två år sedan hade det gått bara några månader sedan den ryska annekteringen av Krim.

Då beslöt Nato att tredubbla sina snabbinsatsstyrkor. I dag har Nato över 40 000 soldater i beredskap.

Militärövningen Baltops i norra Polen i juni 2016.
Militärövningen Baltops pågick i norra Polen i juni. Militärövningen Baltops i norra Polen i juni 2016. Bild: AOP BALTOPS,Nato,militärallianser,militär utbildning,militär,soldater,övningar,vapen (tekniskt objekt),Östersjön,strider

I Warszawa fortsätter militäralliansen att svara på Rysslands aggression på Krim och i östra Ukraina genom att placera fyra bataljoner i de tre baltiska länderna och Polen.

Totalt är det frågan om en styrka på 4 000 man. Storbritannien leder bataljonen i Estland, Kanada i Lettland, Tyskland i Litauen medan USA bär ansvaret för Natobataljonen i Polen.

Enligt militärexperter kan de fyra bataljonerna inte hindra ett ryskt anfall. Istället ska den utökade militära närvaron fungera som avskräckning.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jens Stoltenberg,Nato,militärallianser

Natos generalsekreterare norrmannen Jens Stoltenberg underströk i ett uttalande inför mötet att Nato inte är ute efter konfrontation eller ett nytt kallt krig.

Utan istället betonade Stoltenberg att det i dagens spända läge är viktigt att upprätthålla en dialog med Ryssland.

Fortsatt dialog med Ryssland

Speciellt för Tyskland, vars diplomater har de närmaste kontakterna med den ryska ledningen, är det viktigt att fortsätta ha en öppen politisk dialog med Ryssland.

Inkommande vecka, på onsdag den 13 juli, kommer Nato och Ryssland att samlas till ett möte i Bryssel. Mötet hålls på ambassadörsnivå.

Tanken med mötet är bland annat att minska de risker som finns i olika militära operationen som när Natoländer och Ryssland strider mot terrororganisationen IS i Irak.

Natos roll i kampen mot terrorism och i flyktingkrisen

I Warszawa kommer Nato även att diskutera sin roll i Mellanöstern.

Kriget i Syrien har orsakat stora flyktingströmmar och framför allt Natoländerna i Sydeuropa vill se en starkare Natonärvaro i området.

Bland annat kommer Natoplan att börja samla information om IS. Planen kommer att flyga i turkiskt och internationellt luftrum.

Förberedelser inför Natotoppmötet i Warszawa 2016.
Förberedelser inför Natotoppmötet i Warszawa. Förberedelser inför Natotoppmötet i Warszawa 2016. Bild: imago/newspix/ All Over Press Nato,Warszawa,militärallianser,armeer,militärflygplan

Ytterligare kommer Nato att delta med informationsutbyte i EU:s Sofia-operation på mellersta Medelhavet.

Militärt är det inte fråga om någon stor satsning men det är en stark politisk signal till medlemsländerna i södra Europa att Nato är mer än en motpol till Ryssland, uppger en Natodiplomat till Svenska Yle.

EU och Nato fördjupar samarbetet

På fredag förmiddag innan själva mötet inleds kommer EU och Nato att ingå ett samarbetsavtal.

För Nato är EU:s hjälp i hybridkrigföring viktig. De två organistaioner kommer även att bättre koordinera sitt samarbete i samband med sjöräddningsoperationerna på Medelhavet.

Den gemensamma deklarationen kommer att undertecknas av Natochefen Jens Stoltenberg, Europeiska rådet ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Finland och Sverige med i Natos finrum

Förutom de 28 Natoländernas högsta ledning deltar även Finlands och Sveriges utrikespolitiska ledning trots att länderna inte är Natomedlemmar.

President Niinistö och Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer att delta i den arbetsmiddag som hålls i presidentpalatset i Warszawa på fredag. I samma palats undertecknandes för övrigt Warszawapakten år 1955.

Det är första gången Finland och Sverige får delta i stats- och regeringschefernas middag på ett Natotoppmöte. Båda länderna är i dag så nära Nato man kan komma utan att vara medlem.

President Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Stefan Löfven på Gullranda.
President Niinistö och Sveriges statsminister Stefan Löfven. President Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Stefan Löfven på Gullranda. Bild: All Over Press Sauli Niinistö,Stefan Löfven,Finlands president,presidenter,Sveriges statsminister

Finland och Sverige har det senaste året även deltagit i möten i Natos huvudkontor i Bryssel. Till exempel blev utrikesminister Timo Soini inbjuden till Natos utrikesministermöte i våras.

Natochefen Jens Stoltenberg sade på en presskonferens i Bryssel i måndags att Finland och Sverige är Natos nära vänner.

- Finland och Sverige är mycket nära vänner och nära vänner bjuder man in till middag, konstaterade Stoltenberg.

Putins Finlandsbesök intresserar

Under middagen som äger rum bakom stängda dörrar diskuterar Natoländernas ledare aktuella frågor utan någon officiell agenda.

Den ryska presidenten Vladimir Putins besök i Finland väntas väcka mycket intresse. President Niinistö är den senaste västledaren som träffat Putin.

Stats- och regeringscheferna kommer nog att noggrant lyssna till Niinistös bedömning, säger en Natodiplomat.

Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö på Gullranda den 1 juli 2016.
Rysslands president Vladimir Putin besökte Gullranda förra veckan. Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö på Gullranda den 1 juli 2016. Bild: AOP Vladimir Putin,Ryssland,Sauli Niinistö,Gullranda,presidenter,samtal,statsbesök,diskussioner

Också brexit tros dominera diskussionerna liksom även kampen mot terrorismen.

President Niinistö deltar även när Nato diskuterar Afghanistan på lördag förmiddag.

Utrikesminister Soini kommer på fredag att delta i en middag med Natoländernas utrikesministrar, också utrikesministrarna från Natos partnerskapsländer deltar. Till Natos partnerskapsländer hör Finland, Sverige, Georgien, Jordanien och Australien.

I Finlands delegation under Natotoppmötet den 8-9 juli hör också försvarsminister Jussi Niinistö, samt försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg.