Hoppa till huvudinnehåll

Visor i östnyländsk sommarkväll

Musikerna Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka
Musikerna Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka Bild: Yle/Sofia Strömgård stella jonasson

I kväll är det premiär för konserten Ett skepp kommer lastat med visor, på Sarvsalö kapell. Det är Stella Jonasson, Camilla Wiksten-Rönnbacka, Emilie Adolfsson och Dan Rönnbacka som utlovar visor, skärgårdstoner och allsång.

Vissångaren Stella Jonasson och sångerskan Camilla Wiksten-Rönnbacka menar att de kompletterar varandra. Turnén drar igång nu, men de har arbetat med den sedan vintern. De tycker att det har varit jätteroligt med ett fast samarbete.

- Som musiker har man ju inget kontor på det sättet.

Varierande repertoar

Däremot har det inte varit så lätt att välja vad de ska sjunga.

- Det finns ju så många härliga visor som man vill föra ut och föra fram, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Detta, förvisso angenäma, problem har de försökt lösa genom att anpassa repertoaren efter det ställe de spelar på den kvällen. När de sjunger i kyrkor och kapell är repertoaren riktad mot den situationen.

- När vi åker ut till föreningslokalerna har vi kanske lite mer frisläppt repertoar, säger de.

Dessutom blir det kaffepaus så att publiken ska kunna få nya krafter att följa med i allsången.

Östnyländska toner

Bland de sånger som kommer att sjungas är Morgon ljusnar så rosig och fager, vars melodi är en folkvisa från Siggböle. En annan av sångerna är Vinden drar, som skrevs av Carl Borenius när hans skepp lade ut från Hammars.

Jonasson och Wiksten-Rönnbacka påpekar att allsången är ett viktigt inslag i konserten. Publiken har omfamnat allsången och tidigare har det kommit mycket positiv respons.

- Det bildas liksom ett tryck inom en att man själv skulle vilja sjunga, säger Stella Jonasson.

Okonstlat och familjärt

Skärgård och visor hör enligt många ihop. Både Jonasson och Wiksten-Rönnbacka tillbringar så mycket tid de kan i skärgården.

Jonasson är född på Pörtö, pianisten Emilie Adolfsson är från Kråkö och Wiksten-Rönnbacka tillsammans med maken Dan Rönnbacka spenderar stora delar av sommaren på Hitis.

Visorna tycker de är lätta att ta till sig.

- Musiken är inte konstlad eller högtravande och texterna handlar om den vanliga människan, säger Jonasson och Wiksten-Rönnbacka nickar instämmande.

Mer information och hela turnéplanen finns här!