Hoppa till huvudinnehåll

Fågelbeståndet minskar i den yttre skärgården

Man och kvinna står i båthamn
Lasse Skog och Tuija Warén Man och kvinna står i båthamn Bild: Yle/Markku Hautala fågelbestånd,Kvarken (arhipelag)

I hamnbassängen på Norrskär simmar färre fåglar än vanligt. Två ejderhonor tar ut sina ungar på en simtur. De har haft tur som har klarat sig så här långt. Vid vissa närliggande holmar har fågelbeståndet gått ned med 80 procent.

Sjöfåglarnas predatorer är många och det här bekymrar naturvännerna i Kvarken.

- Först är det havsörnen som kommer till holmarna, berättar Lasse Skog som har stuga på Norrskär. Han är också ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård.

- Jag har sett havsörnen ta ejderhonor från deras bon. Så kommer kråkorna och tar de proteinrika äggen. Och lyckas någon få ut sina ungar i vattnet så är det trutarna som tar dem.

Havsörnen har själv varit utrotningshotad men stammen har repat sig och ökat. Ändå är det kontroversiellt att påstå att det finns för mycket av dem.

- Men jag tycker nog att vi inte ska göra konstbon och utfodra havsörnen här i yttre skärgården utan de borde nog kunna minskas, säger Lasse Skog.

Också räven är ett hot. Nästan varje år finns det räv ute på holmarna. Enligt jaktlagen får räv jagas först efter den 1 augusti. Det här är alltför sent med tanke på häckningen.

Man står i småbåtshamn
Man står i småbåtshamn Bild: Yle/Markku Hautala intresseföreningen för en levande skärgård,ordförande

Planer finns för åtgärder

En plan för hur man kunde minska på skadefåglarnas framfart finns på Egentliga Finlands NTM-central för behandling. Här ingår också ett förslag om att jakten på räv kunde tidigareläggas. Intresseföreningen hoppas på det bästa.

Ett samarbete har också inletts med Forststyrelsen som ansvarar för området. Specialplanerare Tuija Warén säger att problemet är liknande i hela den finländska skärgården och att orsakerna kan vara många.

- Vi ska börja med att inventera läget, se vad som har hänt och sedan göra en åtgärdsplan för vad människan kan göra, säger Tuija Warén.

Ett hurudant hot är då människans närvaro i skärgården, med tanke på fåglarnas häckning?

- De människor som rör sig här vet hur man ska bete sig i naturen, säger Tuija Warén. Här är inga turistströmmar. Men det är klart, man kan förstöra mycket om man beter sig hänsynslöst.

Kvinna står i småbåtshamn och tittar i kameran
Kvinna står i småbåtshamn och tittar i kameran Bild: Yle/Markku Hautala specialplanerare

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten