Hoppa till huvudinnehåll

Grundar nytt vårdhem på Kimitoön: Människan ska få vara människa till livets slut

Mia Sandholm, grundare av Dahliahemmet.
Mia Sandholm öppnar privat vårdhem för seniorer, i Dalsbruk i höst. Mia Sandholm, grundare av Dahliahemmet. Bild: Yle/Monica Forssell dahliahemmet

Fyrtiosexåriga Mia Sandholm funderade under många år på att öppna ett eget vårdhem för äldre.

I ett tidigare liv jobbade hon som sjukskötare ombord på Sverigebåtarna, men 2008 steg hon i land för gott och startade hemsjukvårdsföretaget Syster Mia. För några år sedan specialiserade hon sig på vård i livets slutskede och då mognade också tanken på ett eget vårdhem för sjuka och döende äldre på Kimitoön.

- Så jag tänkte att det är nu eller aldrig. Ska jag förverkliga min dröm ska jag göra det nu, säger Sandholm.

För tillfället är renoveringen av Andelsbankens övre våning i hjärtat av Dalsbruk i full gång. Från fönstren har man utsikt över de gamla kolugnarna, till torget är det ungefär hundra meter och lika långt är det till hamnen.

Skottkärror i Dahliahemmet.
I det cirka 400 kvadratmeter stora utrymmet har det tidigare funnits bland annat tingssal och ungdomsgård. Allt måste göras om invändigt. Skottkärror i Dahliahemmet. Bild: Yle/Monica Forssell dahliahemmet

Nästan en vårdare per invånare

Dahliahemmet ska ha plats för 12-13 invånare och med full beläggning räknar Mia Sandholm med att anställa ungefär tio personer. Rekryteringen pågår som bäst.

Efter att privata vårdhemmet Merikoti satte lapp på luckan i fjol finns det tillsvidare inget privat vårdhem för seniorer på Kimitoön, men i Kimito är ett privat seniorboende aktuellt. Där är det Patrik Sjöblom som inreder ett seniorboende i den byggnad som tidigare var bibliotek i Kimito.

Dahliahemmets målgrupp är sjuka eller döende äldre som inte kan bo kvar hemma längre.

Äldrevård.
Äldrevård. Bild: Marko Väänänen ålderdomshem

Det nya vårdhemmet i Dalsbruk blir ett så kallat effektiverat serviceboende. Det betyder att det kommer att finnas personal med vårdutbildning på plats dygnet runt.

Kravet är en halv vårdare per senior, men då man vill erbjuda invånarna en meningsfull tillvaro med aktiviteter och möjligheter att varje dag vistas utomhus, behövs det mer personal än så.

Sandholm vill också själv fortsätta jobba direkt med kunderna och planerar därför att anställa en kanslist som tar hand om pappersarbetet.

Många minnessjuka vårdas nu på fel ställe

Trenden under de senaste åren har varit att minska på anstaltvård, men enligt Mia Sandholm är det inte nödvändigtvis rätt med tanke på att det just nu finns så många äldre som behöver vård.

- Antalet äldre ökar hela tiden samtidigt som de äldre också blir allt sjukare, förklarar Mia Sandholm.

Ett stort problem, enligt Sandholm, är att minnessjukdomarna och sjukdomar som drabbar den kognitiva förmågan ökar.

- Jag tror att samhället inte riktigt har resurser att ta emot alla minnessjuka. Visst finns det på alla orter demensavdelningar men de är för små och det finns för få platser och det betyder i praktiken att många minnesjuka vistas långa tider på en bäddavdelning eller ett hälsocentralssjukhus. Minnessjuka ska inte vara på anstalt utan på vårdhem där de får individuell vård och lär sig att leva och anpassa sig.

Ledordet i det nya vårdhemmet ska vara individuell vård.

- Det måste gå att ha ett litet vårdhem där människan får vara människa ända till livets slut. Det är dagens åldringar som har byggt upp vårt samhälle, som min generation nu njuter av, och då måste vi på något sätt kunna tacka dem för det de gjort efter kriget.

Ansvarig läkare vid vårdhemmet blir Eero Kitinoja som också planerar läkarmottagning för andra patientier på ön, i samband med vårdhemmet. Enligt planen ska de första seniorerna kunna flytta in i oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland